Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 25 november 2002

VVD KAMERLEDEN OVERTUIGD VAN BELANG LOFAR

Op vrijdag 29 november aanstaande brengen VVD-kamerleden een bezoek aan ASTRON in Dwingeloo. Zij zijn inmiddels overtuigd van nut en noodzaak van de meest geavanceerde radiotelescoop ter wereld. Deze telescoop, LOFAR, wordt ontwikkeld door sterrenkundig instituut ASTRON te Dwingeloo en geplaatst in Noord Nederland. Naast de wetenschap zal de economische impact in deze regio enorm zijn. Zo kan het antenneontwerp ook voor andere, commerciële, toepassingen ingezet worden en biedt het noodzakelijke breedbandnetwerk tal van mogelijkheden. Verwacht wordt dat er in de loop van vijf jaar duizenden banen bijkomen.

LOFAR gaat uiteindelijk ongeveer 100 miljoen euro kosten. Het samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) heeft in 2001 een voorfinanciering toegekend. Deze financiering loopt eind 2002 af. Vanwege het economische belang zal ook de Nederlandse overheid moeten bijdragen. De overtuiging van de VVD-fractie is een grote stap in de verkrijging van verdere financiering.

Met behulp van geavanceerde radiotelescopen kan straling die duizenden, miljoenen of zelfs miljarden jaren onderweg is,worden waargenomen. Wetenschappers kijken uit naar nieuwe instrumenten waarmee nog verder in de tijd gekeken kan worden en waarvoor nog gevoeliger instrumenten moeten worden ontworpen. ASTRON ontwikkelt hiervoor een geheel nieuw concept gebaseerd op de platte-antenne technologie. LOFAR (LOw Frequency ARray) is de eerste concrete realisatie van een telescoop die deze nieuwe technologie toepast. De telescoop strekt zich uit over een gebied van ongeveer 400 kilometer. Naast de wetenschap zal de kennisoverdracht en het meervoudig gebruik van het digitale netwerk tal van nieuwe initiatieven ontplooien.


---

Informatie voor de pers:

U bent van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Wilt u hierbij aanwezig zijn, wilt u dan zo vriendelijk zijn om contact op te nemen met één van onderstaande personen.
Mark Bentum, 0521 595213 of bentum@astron.nl
Frederiek Westra van Holthe, 0521 595100 of holthe@astron.nl Zie ook www.astron.nl en www.lofar.org