Gemeente Neede

Petite Messe Solennelle van Rossini op 29 november in Neede

Concert van Eigen Wijs oratoriumkoren Amsterdam en Twente

NEEDE, 20021120 --
De oratoriumkoren "Eigen Wijs Amsterdam" en "Eigen Wijs Twente" komen weer naar Neede. Op vrijdag 29 november wordt in de Nederlands-hervormde kerk in Neede de "Petite Messe Solennelle" van G. Rossini uitgevoerd. Solisten zijn Mariette Oelderik (sopraan), Marleene Goldstein (alt), Boguslaw Fiksinski, (tenor) en Palle Fuhr Jorgensen (bas). De uitvoering begint om 20.00 uur. Entreekaarten zijn vanaf heden in de voorverkoop à 11,50 euro verkrijgbaar bij de VVV-Neede. Aan de zaal kosten de kaarten 12,50 euro. De prijzen zijn inclusief een consumptie.

De oratoriumkoren in Amsterdam en Twente van de Stichting Eigen Wijs tellen samen zo´n 100 koorleden. Zij richten zich op klassiek en romantisch repertoire met begeleiding op kwalitatief hoog niveau. De koren staan onder leiding van dirigent Pierre Schuitemaker. Op 29 november wordt EigenWijs begeleid door Riko Fukuda op vleugel en Harriet Markus op accordeon. Het Twentse koor repeteert elke maandagavond in de Nederlands-hervormde kerk in Usselo.

Pierre Schuitemaker

Bezield inspirator van de Stichting Eigen Wijs is Pierre Schuitemaker. Hij studeerde Solozang aan het Amsterdams Conservatorium en volgde de Kurt Thomas-cursus voor Koor- en Orkestdirectie. Hij zong verschillende opera- en operetterollen en gaf vele liederenrecitals. Als koordirigent heeft hij bijna alle grote oratoria met zijn koren uitgevoerd. Tevens heeft hij de regie gevoerd van diverse operaproducties, uitmondend in de eigen productie van grote werken als Turandot (Puccini), La Traviata (Verdi), Dido en Aeneas (Purcell, o.a. in een zwembad). Naast de gepassioneerde leiding van zijn koren is Pierre Schuitemaker werkzaam als een tamelijk eigenzinnig zangpedagoog, die niet bang is onorthodoxe methoden te hanteren om iemands ziel te bevrijden. Iemand zei eens:"Pierre krijgt zelfs de kachel aan het zingen."

Mariette Oelderik

In Neede verlenen professionele solisten hun medewerking. Mariette Oelderik studeerde aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam bij Lucia Meeuwsen en Marianne Blok. Tot haar repertoire behoren de sopraanpartijen in Vivaldi's Gloria, Händel's Messiah, de Matthäus Passion van Bach, het Deutsches Requiem van Brahms en de Requia van Mozart en Verdi. De interesse van Mariëtte Oelderik voor hedendaags repertoire is groot. Regelmatig voert zij, met ensembles of solistisch, muziek uit van Nederlandse componisten. De combinatie van moderne poëzie en muziek bracht haar tot uitvoeren van werken van Antoine Oomen, Polo de Haas en Jeff Hamburg. Haar operadebuut maakte zij met de rol van Liù in Puccini's Turandot. Daarop volgde de rol van Dido in Purcell's Dido en Aeneas, Euridice in Gluck's Orfeo en Violetta in La Traviata. Werkelijk bijzonder is haar vertolking (op CD) van de Anne Martha Cantate van Algimantas Brazinskas, geschreven ter ere van de geboorte van haar dochter Anne Martha. Verder maakt zij deel uit van het vocaalensemble Quink, het vocaal vrouwenkwartet Amadea, het Groot Omroepkoor, het koor van de Nederlandse Opera en Cappella Amsterdam.

Marleene Goldstein

Marleene Goldstein (alt/mezzo) studeerde bij Peter Kooy en Lucia Meeuwsen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Tijdens haar zangstudie werkte zij als soliste mee aan een aantal muziektheaterproducties en oratoriumconcerten. Daarnaast bleek zij toen ook al een fervent ensemblezanger. Na haar afstuderen kreeg zij een baan in het Groot Omroepkoor. Sinds 2001 is zij lid van het Nederlands Kamerkoor en van het "Quinck vocaal ensemble".Ook zingt zij met grote regelmaat bij "the Amsterdam Baroque Choir" van Ton Koopman. Hiernaast treedt Marleene regelmatig op in verschillende oratoria.

Boguslav Fiksinski

De in Polen geboren tenor Boguslav Fiksinski studeert al sinds zijn achtste jaar zang. Op zijn tiende sloot hij zich aan bij het koor de Poolse Nachtegalen (o.l.v. Jerzy Kurczewski), waar hij twintig jaar aan verbonden bleef en waarmee hij concerten gaf in Europa en in Amerika. Hij studeerde solozang aan het conservatorium van Poznan en volgde privé-lessen in Polen, Duitsland en Nederland, o.a. bij Jan Duiveman, Terence Sharpe en David Mason. Hij maakte deel uit van het Pools Mannen Vocaal Kwartet, Forum Filharmonisch, Ensemble Caciliensis en Opera Forum, waar hij veel solistenrollen vertolkte. Hij werkte als solist samen met het Residentie koor uit Den Haag, het Zuid-Hollands operakoor, het Haarlems operakoor "Bep Ogterop", Liemer opera-operette gezelschap te Zevenaar en het Groot Omroepkoor. In Italie was hij betrokken bij de CD opname van de opera "Linda di Chamounix" van G. Donnizeti.

Palle Fuhr Jorgensen

De in Nederland woonde Deense bariton Palle Fuhr Jorgensen ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgde zijn opera-opleiding bij Maria Louise Hendrickx in Antwerpen. Hij volgde masterclasses bij o.a. Cathy Berberian, Guus Hoekman en Tom Krause. Zijn huidige coach is de vlaamse alt-mezzo Lucienne van Deijck. Sinds Palle in 1995 tot de laureaten behoorde op het internationale zangconcours "Mina Bolotine" te Antwerpen is zijn carrière in een stroomversnelling geraakt en verleende hij solistische medewerking aan vele concerten en opera's in binnen- en buitenland. Zijn repertoire bevat zowel barok, oratorium, opera en lied als hedendaagse muziek. Hij maakte plaat en radio-opnamen met o.a. Jean Fournet, Ton Koopman, Henry Lewis, Louis Devos, Pierre Kuijpers, Jan Cober, Karel Husa, Kenneth Montgommery, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw en Edo de Waard. Bij het operakoor En'Aria van stichting Eigenwijs werkte hij in 1995 als gast mee aan de voorstellingen van Turandot.

Concerten

Beide EigenWijs-koren brachten vorig jaar met begeleiding van het Staatsorkest van Litouwen, het Requiem van Verdi in Neede ten gehore. Zij hebben een reeks concerten op hun conto, o.a. in de Jozefkerk in Enschede, de Pieterskerk in Leiden en de Westerkerk in Amsterdam. Concertreizen maakten zij naar Keszthely en Budapest in Hongarije en Krakov in Polen. Zij brachten Stabat Mater van Schubert, Requiem van Mozart, Gloria van Vivaldi, Oratoria de Noël van Saint Saëns en het Requiem van Verdi. Voor 2003 staat Funeral Sentences en Birthday ode for Queen Mary van Henry Purcell op het programma.



Gemeente Neede