Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

november 2002

29 & 30 november 2002, aanvang 20.15 uur
Wereldmuseum Rotterdam

Stichting Al Jisr presenteert:

De Nachten van Malhoun

Zang: Said El Meftahi (Marokko)
Begeleiding: Ismailia (Marokko / Nederland)

Op 22 mei 2002 werd in het Bibliotheektheater te Rotterdam de gedichtenbundel Bries uit het Noorden van Mahjoub Benmoussa gepresenteerd. Deze bundel is de aanleiding geweest voor het opzetten van het muzikale project De Nachten van Malhoun. In dit project werken samen de zanger Said El Meftahi, die speciaal uit Marokko naar Rotterdam komt, en de bekende Marokkaanse muziekgroep Ismailia, die al jaren actief is in Nederland.

De gedichten in Bries uit het Noorden zijn geschreven in de traditie van de Malhoun. De Malhoun is in Marokko een traditionele vorm van poëzie die verweven is met muziek en wordt geschreven in het Marokkaans dialect, een taalvariant van het Arabisch. De Malhoun is een onmisbare aanvulling op de Arabisch-Andalusische muziek en als populaire dichtkunst een reservoir voor de Marokkaanse taal, cultuur en geschiedenis. Daarom wordt de Malhoun ook beschouwd als een volksgeheugen. De Malhoun vertelt over de alledaagse zorgen en bekommeringen van het gewone volk.

De Rotterdamse Stichting Al Jisr blijft zich inzetten voor de promotie en de verdere ontwikkeling van Marokkaanse en Arabische muziek in Rotterdam. Stichting Al Jisr betreurt het geringe aanbod van Marokkaanse kunstuitingen bij de Rotterdamse kunstinstellingen en neemt zelf het initiatief om aan een breed publiek, jong en oud, gevarieerde en spannende programma⤮s te blijven bieden.

In het kader van het project De Nachten van Malhoun worden twee concerten gepresenteerd: op vrijdag 29 en zaterdag 30 november 2002. Beide concerten beginnen om 20.15 uur en worden gehouden in het Wereldmuseum, Willemskade 25 in Rotterdam. Reserveringen: 010 270 71 90. Entree: ¤.8,- /¤.7,- In het project De nachten van Malhoun werkt de Stichting Al Jisr samen met Stichting Dunya, Stichting Samenwerkende Arabische Jongeren en het Wereldmuseum Rotterdam.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Al Jisr, Mohammed Sghir, tel : 06-14384627

Met vriendelijke groeten,

Stichting Dunya
Juan Heinsohn Huala
W. Boothlaan 4
3012 VJ Rotterdam

Tel. 010 233 09 10

06 24 93 29 90

juan@dunya.nl

www.dunya.nl