WERKENRODE

Grote finale unieke Nederlandse muzikale tour

Datum : Vrijdag 29 november 2002
Aanvang : 20.30 uur, zaal open 20.00 uur
Adres : Cultureel centrum Cardo van Werkenrode
Nijmeegsebaan 9, Groesbeek (bij Nijmegen)
Info kaartverkoop: 024 . 399 71 11

Vrijdag 29 november a.s. is de finale van de muzikale integratie tour 'Jan Vayne en Gasten'. De finale van deze landelijke tour, die uit 50 concerten bestond, vindt plaats in Cultureel centrum Cardo van Werkenrode in Groesbeek (bij Nijmegen). Het is het slot van een tour, waarbij Jan Vayne samen met NCRV.s praatjesmaker Jochem van Gelder in 50 theaters in Nederland gasten ontving in het programma: muzikanten met een handicap en bovenal een cultureel talent! Vrijdag 29 november ontvangt Jan Vayne vier kandidaten die in de tour 2002 optraden en een veelbelovend muzikaal talent hebben. Daarnaast ontvangt Cardo als speciale gast Liesbeth List en Bob Bullee. Bob is vertolker van 'the voice' Frank Sinatra, hij heeft een visuele handicap en zal op deze avond zijn nieuwe CD aanbieden. De avond wordt gepresenteerd door Jochem van Gelder.

De kandidaten op 29 november:
Job Vink uit Schiedam: 23 jaar, zingt en begeleidt zichzelf hierbij op de piano. Heeft een lichte vorm van autisme. Zijn genre: Simon en Garfunkel, Phil Collins.
Nici Apfel uit Bergeijk: zij is 15 jaar en zingt o.a. musical songs. Nici is visueel gehandicapt.
Theo Roza uit Zutphen: 24 jaar, is licht verstandelijk gehandicapt. Hij zingt songs van Herman van Veen.
Christiaan Sanders uit Haren: 14 jaar en speelt klassieke piano. Hij heeft een lichte vorm van autisme. Hij speelt werken van Mozart en Schubert.

Succes
Tijdens de tour hebben tientallen mensen deelgenomen en laten zien en horen aan het publiek wat zij wèl kunnen. Er werd gezongen, gitaar, fluit, viool, piano of dwarsfluit gespeeld. Bij het publiek wordt geappelleerd aan respect. Respect voor de muzikale uiting en niet voor de mate waarin de handicap is overwonnen.
Voor een aantal kandidaten betekent het optreden een stap op weg naar perspectieven. Zo heeft Bob Bullee de cd 'All The Way' uitgebracht, waarop hij 15 Sinatrasongs vertolkt; Willem Jan Tinke, panfluitist, is docent inmiddels op de muziekschool in Assen en organiseert zelf workshops; Sjef Bakbier zal in het voorjaar 2003 gast zijn in de TV Show van Ivo Niehe. Hij zal dan een poging doen met zijn single de hitlijsten te betreden.
In de zomer van 2001 hebben een aantal kandidaten die optraden in de tour 2001, op uitnodiging, deelgenomen aan een muziekfestival in Istanbul, Turkije.

Doelstelling van de Cultureel i-tour
In 2001 is de Cultureel i-tour voor de eerste maal georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Het succes leidde ertoe dat in 2002 een vervolg plaatsvond.
De i in de Cultureel i-tour staat voor integratie, integratie van mensen met een handicap in de maatschappij door middel van cultuur. Mensen met een handicap krijgen de gelegenheid hun culturele talenten te laten zien en horen. Het optreden is een concreet moment waarin bij kandidaat wordt geappelleerd aan gevoel van respect en eigenwaarde. Hieraan gekoppeld is de integratiedoelstelling: het op gang zetten van een beweging waarbij mensen met een handicap de stap durven te zetten zich aan te sluiten bij reguliere muziekscholen of -verenigingen.

Toekomst van de Cultureel i-tour
Ook in 2002 was de Cultureel i-tour een groot succes. Alle locaties waar de Cultureel i-tour optrad, waren uitverkocht. In samenwerking met de NSGK is daarom besloten in 2003 de tour opnieuw te organiseren.Vanuit diverse bedrijven en (zorg)organisaties is er belangstelling voor deze tour. Zo zal op 3 december a.s. het concept een wezenlijk onderdeel zijn van de openingsmanifestatie van het Europese Jaar (2003) van de Gehandicapten.

Werkenrode
Werkenrode maakt sinds 1 juli 2002 deel uit van de Pluryn Werkenrode Groep. De Pluryn Werkenrode Groep ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Hierbij wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden en wensen van de cliënt.

NSGK
De NSGK stimuleert en subsidieert initiatieven die tot doel hebben mensen met een handicap in Nederland tot de leeftijd van 27 jaar een plaats in de samenleving te geven. In het bijzonder dienen deze initiatieven gericht te zijn op revalidatie, werken, educatie, wonen, recreatie, sport of cultuur.

U bent van harte welkom!

...................................einde
persbericht.................................
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stefan Rutgers, manager externe betrekkingen.
Tel. 06 53534054 of 024 399 72 31

26 nov 02 08:13