Petroplus International N.V.

Published: 08:38 29.11.2002 GMT+1 /HUGIN /Source: Petroplus International NV /AEX: PETRP /ISIN: NL0000376937

Resultaat Petroplus onder druk door lage raffinagemarges in derde kwartaal

Vierde kwartaal tot heden laat aanzienlijke verbetering zien

Fractionele verbetering in vergelijking met tweede kwartaalresultaten Resultaten Marketing & Logistiek in lijn met de verwachtingen van de onderneming

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), Europa's toonaangevende midstream oliemaatschappij op het gebied van raffinage, marketing & logistiek, maakt vandaag de resultaten bekend over de eerste negen maanden van 2002:


* Een omzetdaling van 8,7% naar ¤ 3.543 miljoen (eerste 9 maanden 2001: ¤ 3.880 miljoen)

* Een brutowinstdaling van 15,9% naar ¤ 127,4 miljoen
(eerste 9 maanden 2001: ¤ 151,6 miljoen)

* Een daling van EBITDA met 66,6% naar ¤ 16,7 miljoen
(eerste 9 maanden 2001: ¤ 49,8 miljoen)

* Een negatief bedrijfsresultaat van ¤ 1,1 miljoen (eerste 9 maanden 2001: ¤ 35,8 miljoen positief)

* Een netto verlies van ¤ 24,2 miljoen (eerste 9 maanden 2001: ¤ 20,6 miljoen winst)

* Een netto verlies per aandeel van ¤ 0,84 (eerste 9 maanden 2001: ¤ 0,73 winst)

Het verlies van Petroplus over de eerste zes maanden van dit jaar als gevolg van de moeilijke omstandigheden in de raffinagesector deed zich ook voor in het derde kwartaal. Een daling van de gemiddelde ruwe olieprijzen met 7,3% van jaar op jaar verklaart de omzetdaling. De resultaten van de divisie Marketing waren in lijn met de verwachtingen ondanks lagere premies voor de Ultra Laagzwavelige Diesel (ULSD) in het Verenigd Koninkrijk in vergelijking met de buitengewoon hoge premies in het derde kwartaal van 2001. Aanzienlijk lagere Rijnvrachttarieven drukten de resultaten van de Zwitserse Marketingactiviteiten. De voortdurende groei en de positieve ontwikkelingen bij Tango dragen inmiddels merkbaar bij tot het geconsolideerde resultaat van Petroplus. De resultaten van de divisie Logistiek droegen wederom positief bij.

Raffinage
De resultaten in het derde kwartaal lieten een aanzienlijke verslechtering zien in vergelijking met het eerste en tweede kwartaal van 2002; een negatief bedrijfsresultaat van ¤ 13,1 miljoen in vergelijking met een verlies van ¤ 7,9 miljoen en ¤ 6,6 miljoen in respectievelijk het eerste en tweede kwartaal van 2002. Het cumulatieve operationele verlies over de eerste negen maanden van 2002 bedroeg ¤ 27,7 miljoen, vergeleken met een operationele winst van ¤ 7,1 gerealiseerd over dezelfde periode in 2001.
De historisch lage raffinagemarges duurden voort gedurende het merendeel van het derde kwartaal. Tevens waren de premies voor ULSD aanzienlijk lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vanaf de tweede helft van september verbeterden de raffinagemarges tot break-even op EBITDA-niveau. Deze verbetering is nauwelijks zichtbaar in de resultaten over het derde kwartaal. De Antwerpen raffinaderij was gedurende bijna het gehele derde kwartaal buiten bedrijf in verband met constructiewerkzaamheden voor de nieuwe ontzwavelingsinstallatie.

Marketing
Met een bijna verdubbeling van het bedrijfsresultaat tot ¤ 10,2 in vergelijking met het tweede kwartaal van 2002, bleef de divisie Marketing in het derde kwartaal presteren in lijn met de verwachtingen. Het resultaat is echter lager in vergelijking met het bedrijfsresultaat van ¤ 16,5 miljoen in het uitzonderlijke derde kwartaal van 2001. Over de eerste negen maanden van 2002 is het bedrijfsresultaat van de divisie met een daling van 3% iets lager in vergelijking met dezelfde periode in 2001.
De lagere resultaten in het derde kwartaal 2002 in vergelijking met dezelfde periode in 2001, worden geheel verklaard door de lagere premies voor ULSD en de aanzienlijk lagere Rijnvrachttarieven. Deze factoren beïnvloedden de marketingresultaten negatief in respectievelijk het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De bunkeractiviteiten als geheel bleven positief bijdragen tot de resultaten van de divisie Marketing.

Tango
Tango's roll-out verloopt volgens schema. Momenteel zijn er 47 Tango-stations in Nederland: 43 operationeel en 4 in aanbouw. Per eind september waren er 37 stations operationeel. De uitbreiding van Tango ligt op schema om per eind 2002 het doel van 50 stations in Nederland te verwezenlijken.
Tango's EBITDA over de eerste drie kwartalen van 2002 bedroeg ¤ 2,3 miljoen waarmee de voortdurende verbetering van prestaties en resultaten worden weergegeven.

Logistiek
Het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal van 2002 vertoonde een stijging van 4% in vergelijking met dezelfde periode van 2001. Het bedrijfsresultaat over de eerste negen maanden van 2002 steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met meer dan 11%, van ¤ 10,2 miljoen naar ¤ 11,4 miljoen.
Gedurende het derde kwartaal was de doorzet in Duitsland laag als gevolg van de lage vraag in de huisbrandoliemarkt. De doorzet in het Verenigd Koninkrijk was ook lager vanwege minder tankerbewegingen als gevolg van baggerwerkzaamheden in Milford Haven. Inmiddels zijn de baggerwerkzaamheden voltooid.
De ontwikkelingen binnen de divisie Logistiek zijn in lijn met de doelstellingen en verwacht wordt dat deze tendens zich over heel 2002 zal voortzetten. De verbetering van het resultaat was bijna geheel het gevolg van autonome groei.

LNG (Liquefied Natural Gas)
Petroplus bevindt zich in de fase van het aanvragen van een bouwvergunning en alle andere benodigde vergunningen en voert verder gesprekken met potentiële industriepartners voor de bouw van een LNG opslag depot in Wales. Petroplus blijft bij haar standpunt dat de uiteindelijke beslissing om door te gaan zal worden genomen nadat aan alle voorwaarden betreffende vergunningen, financiering, subsidies en commercialisering is voldaan.

Overige Activiteiten & Centrale Overheads
In het derde kwartaal werd een positief bedrijfsresultaat van ¤ 0,6 miljoen gerealiseerd. Het resultaat van Oxyde Chemicals blijft goed; Qlear en Petroplus Engineering daarentegen droegen niet bij tot het resultaat. Als gevolg is het negatieve bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar gereduceerd van ¤ 6,0 miljoen naar ¤ 5,3 miljoen over de eerste
negen maanden 2002. Een eenmalige buitengewone last van in totaal ¤ 2,5 miljoen uit het eerste halfjaar 2002 is hierbij inbegrepen.

Recente ontwikkelingen
Zoals eerder deze maand werd aangekondigd is het
kostenbesparingsprogramma, waaraan in augustus werd gerefereerd, ingevoerd en zal resulteren in geschatte besparingen van meer dan ¤ 5 miljoen over 2003.
Om de resultaten van de divisies Raffinage en Marketing te versterken werden onlangs ook een aantal ontwikkelingen aangekondigd die thans worden uitgevoerd:

Petroplus heeft een intentie-overeenkomst ondertekend voor de overname van alle aandelen van de aangrenzende Nynas bitumenraffinaderij in Antwerpen en voor het afsluiten van een langdurig leveringscontract voor bitumen. Petroplus heeft ook een intentie-overeenkomst ondertekend om haar Zwitserse bitumen marketingactiviteiten te verkopen aan Nynas en om een langdurig leveringscontract voor bitumen af te sluiten.
Voor deze afzonderlijke transacties is de due diligence gaande. Meer details zullen worden verstrekt zodra deze transacties zijn afgerond.

In oktober heeft Tango haar eerste pilot benzinestation in België geopend.De opening trok veel belangstelling van de lokale media en de eerste ontwikkelingen zijn bemoedigend. Tango gaat door met het bestuderen van plannen teneinde het concept in Spanje uit te rollen.

Petroplus voert onderhandelingen om een additioneel aandelenpakket in Tango over te nemen van de familie Van den Donk en daarmee haar totale belang te verhogen naar 95%. Petroplus heeft het voornemen hun gezamenlijk aandeel van 23,76% en hun recht op pré-dividend over te nemen. Derhalve zal Petroplus effectief 31,4 % van de toekomstige inkomsten overnemen. De onderhandelingen betreffen ook overname van de oliehandelaar Gedo (leverancier van onder andere alle Tango benzinestations), die volledig eigendom is van een van de leden van de familie Van den Donk. Het totale bedrag dat met deze gecombineerde transactie is gemoeid bedraagt maximaal ¤ 14,5 miljoen (inclusief een earn-out van ten hoogste ¤ 1,7 miljoen), waarvan ¤ 6,4 miljoen betaald zal worden in aandelen en de rest in contanten. Momenteel vindt de due diligence plaats die in de komende maanden zal worden afgerond.

Op 25 november. werd de nieuwe ontzwavelingsinstallatie voor de productie van zwavelvrije diesel (10ppm) in Antwerpen met succes opgestart. Momenteel worden per dag 18.000 vaten aan 20ppm ULSD geproduceerd en de productie van 10 ppm zal binnen enkele weken worden gerealiseerd. De "nameplate" capaciteit van de nieuwe installatie bedraagt 22.000 vaten per dag. Samen met de bestaande ontzwavelingsinstallatie is de totale capaciteit van 10ppm ULSD verhoogd naar meer dan 35.000 vaten per dag (voorheen: 13.000 vaten per dag). De werkelijke kosten zijn binnen het oorspronkelijke budget van USD 25 miljoen gebleven. De nieuwe installatie, tezamen met het volledige eigendom van de aangrenzende bitumeninstallatie, zal de flexibiliteit en winstgevendheid van de raffinaderij in Antwerpen aanmerkelijk verhogen. Zoals reeds aangegeven zullen details van de nieuwe opzet van de Antwerpen raffinaderij worden verstrekt nadat de transactie met Nynas is afgerond.

Met de opening van een supply & trading kantoor in Dubai voor het Midden-Oosten in oktober zal de aanvoer van ruwe olie en olieproducten ten behoeve van de raffinaderijen en marketingactiviteiten in Europa worden ondersteund en geoptimaliseerd. De activiteiten van dit nieuwe kantoor zullen naar verwachting vanaf het vierde kwartaal 2002 bijdragen.

Volgend op de aankondiging van de eerste halfjaarcijfers in augustus handhaafden de rating agencies hun op dat moment bestaande classificatie. Recentelijk, na het persbericht van Petroplus op 19 november, werd de lange termijn credit rating van Petroplus door Standard & Poor's op 'CreditWatch' gezet. Vooral vanwege de kijk van de rating agencies op de Europese raffinagemarkten gaf Moodys vervolgens ook een verklaring af dat de rating van Petroplus opnieuw wordt beoordeeld voor een mogelijke verlaging.Desondanks en ofschoon de financiële markten ook in het derde kwartaal gedrukt bleven heeft Petroplus het voordeel van een goed gestructureerde financiële positie, die het de onderneming mogelijk maakt om in de huidige markt volledig flexibel te opereren.

Vooruitzichten
Vanaf begin oktober zijn de raffinagemarges en de ULSD premies aanzienlijk verbeterd. Deze stijging zal bijdragen aan de resultaten van de divisie Raffinage in het vierde kwartaal. De introductie van de nieuwe Duitse zwavelspecificaties (10 ppm) in combinatie met de normale verhoogde seizoensvraag zal de vraag naar ULSD versterken. Deze factoren, samen met de nieuwe ULSD productie-installatie in Antwerpen, zullen bijdragen aan de raffinage- en marketingresultaten. Derhalve is de verwachting voor het vierde kwartaal positief, maar de markten blijven volatiel. Daarom is Petroplus terughoudend om een uitspraak te doen over de winstverwachting voor geheel 2002.

De lange termijn verwachtingen voor de raffinagemarkt zijn onveranderd positief, zowel naar de mening van Petroplus als ook naar de mening van de meeste partijen die actief zijn op deze markt. Petroplus blijft zich richten op de combinatie van raffinage, logistiek en marketing van olieproducten in met name West-Europa en handhaaft haar eerder uitgesproken verwachtingen voor 2003 en de komende jaren.

http://reports.huginonline.com/883326/110982.pdf

Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Groot-Brittannië. Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 20 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder het merk Tango. Petroplus, met het hoofdkantoor in Rotterdam en regionale hoofdkantoren in Hamburg en Zug, heeft vestigingen in meer dan 20 landen en heeft circa 1000 mensen in dienst. Petroplus is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam. Reuters: PPV.AS
Bloomberg: PETR NA

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen. De belangrijkste aspecten van hun benadering zijn het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Midstream oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.:
Marcel van Poecke, Willem Willemstein
Raad van Bestuur

De presentatie voor analisten vindt u op de website van Petroplus International NV vanaf 13:00 uur CET onder Investor Relations/Financial Reports

www.petroplusinternational.com

Petroplus International N.V.
P.O. Box 85002
3009 MA Rotterdam
The Netherlands
Phone: +31 (0)10 242 5900
Fax: +31 (0)10 242 6052
E-mail: IR@petroplus.nl
Website: http:// www.petroplusinternational.com