Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen over Cyprus

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 4
Den Haag
Directie West- en Midden-Europa
Afdeling West-Europa
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
28 november 2002
Behandeld dld
Drs. C.F.G. Schneiders
Kenmerk
DWM/852/02
Telefoon
070-3487030
Blad 1/4
Fax 070-3486233
Bijlage(n) 1
E-Mail dwm@minbuza.nl
Betreft
Beantwoording vragen van het lid Janssen van Raay over Cyprus

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Janssen van Raay over Cyprus. Deze vragen werden ingezonden op 18 november 2002 met kenmerk 2020303190.

Ik verwijs hierbij tevens naar de brief over Cyprus aan de Tweede Kamer van 15 november jl. waarin wordt ingegaan op de betekenis van de deling van het eiland voor de mogelijke toetreding van Cyprus en de Nederlandse inzet inzake de kwestie Cyprus en de toetredingsaanvraag.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer de Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Nicolaï, Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Janssen van Raay over Cyprus

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het voorstel van de Verenigde Naties tot oplossing van het interne probleem van Cyprus als gevolg van de feitelijke verdeling in een Grieks en een Turks gedeelte? ¹

Antwoord

Ik heb kennis genomen van het voorstel van SGVN, 'comprehensive settlement of the Cyprus problem'.

Vraag 2

Als de zeekust van het door Turkije conform dit voorstel bezette gedeelte een buitengrens gaat vormen van de Europese Unie, hoe wordt dan de visumplicht gerealiseerd jegens personen die via dat territoir de Europese Unie binnen komen?

Vraag 3

Hoe zal de buitengrens die gevormd wordt door de zeekust van het door Turkije bezette gedeelte bewaakt worden, gezien de aanwezigheid van circa 40.000 Turkse soldaten?

Vraag 4

Wat zal er gebeuren met de zogenaamde "green line" die het eiland al sinds 1974 verdeelt, als een soort Berlijnse muur door de hoofdstad Nicosia lopend, en bewaakt wordt door de Verenigde Naties in een van haar oudste vredesoperaties?

Antwoord op vragen 2 t/m 4

Conform het VN-voorstel wordt bij een oplossing van de kwestie-Cyprus uitgegaan van een nieuwe staat Cyprus met twee 'component states' (een Grieks-Cypriotische en een Turks-Cypriotische) en zou niet langer sprake zijn van een door Turkije bezet gedeelte van Cyprus.

Bepalingen aangaande visumplicht en bewaking buitengrenzen zullen in overeenstemming moeten zijn met het EU-acquis. Verder voorziet het voorstel in een gelijk aantal Griekse en Turkse troepen op het eiland. In het voorstel wordt niet gesproken over de 'green line', deze zal immers ophouden te bestaan indien de betrokken partijen tot een oplossing komen.

Uiteraard kan ik op dit moment niet vooruitlopen op de uitkomsten van de besprekingen tussen de partijen en de modaliteiten van een uiteindelijke definitieve regeling.

Vraag 5

Welke rol spelen de Britse garnizoenen in gebieden die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen?

Antwoord

De Britse garnizoenen dienen ter bescherming van de Britse zogenaamde 'sovereign bases'. Het betreft de grootste Britse militaire bases buiten het VK.

Vraag 6

Wordt Turks als gevolg van dit voorstel één van de gemeenschapstalen, zulks terwijl Turkije zelf nog geen vooruitzicht heeft op lidmaatschap van de Europese Unie?

Antwoord

De taalkwestie is aan de orde gekomen bij de EU-onderhandelingen over hoofdstuk 30 met betrekking tot de overname van het EU-acquis, Instituties. De Gemeenschappelijke Positie van de EU zegt hierover het volgende: 'De EU tekent aan dat, voorzover het de gevolgen van de toetreding van Cyprus voor het EG-taalregime (volgens artikel 3 van de grondwet van 1960 zijn het Grieks en het Turks de officiële talen van de republiek) betreft, deze kwestie later aan de orde zal komen in het kader van een mogelijke politieke oplossing voor de kwestie Cyprus.'

Vraag 7

Acht u het bevorderlijk voor de oplossing van dit nijpende probleem om Turkije het lidmaatschap van de EU wel concreet in het uitzicht te stellen?

Antwoord

De EU-kandidatuur van Turkije zal worden beoordeeld op basis van de overeengekomen Kopenhagen-criteria, zoals deze van toepassing zijn op alle kandidaat-lidstaten.


1) De Telegraaf d.d. 13 november 2002, blz. 11