Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging

Persbericht

Nettogroei verpleegkundige

en verzorgenden fors lager

Van brutotoename 12,7% blijft 4,4% over

Utrecht, 29 november 2002

De groei van het zorgaanbod van verpleegkundigen en verzorgenden is fors lager dan tot nu toe is aangenomen. In de periode 1995-2000 is het aantal verpleegkundigen en verzorgenden weliswaar gegroeid met 12,7 %, maar na correctie blijft slechts 4,4 % over om daadwerkelijk zorg te verlenen. Jaarlijks komt dit neer op een groei van gemiddeld 0.9%. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Feiten over verpleegkundige en verzorgende beroepen in Nederland 2002, dat wordt uitgegeven door het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV).

Oorzaken van de beperkte groei
De geringe groei komt door het tussen 1995 en 2000 stijgende ziekteverzuim, de afname van het aantal leerlingen en de invoering van de 36-urige werkweek. Dit betekent dat er nauwelijks extra zorgaanbod is om in de toenemende zorgvraag te voorzien.

Snelle groei van de vraag
De zorgvraag is in de afgelopen jaren snel gegroeid. In de thuiszorg bijvoorbeeld nam het aantal geholpen cliënten in de periode 1997-2000 met jaarlijks met 7,6% toe. Oorzaken van de stijgende zorgvraag in alle gezondheidszorgbranches zijn ondermeer de toename van de bevolking, de vergrijzing en de groei van het aantal mensen met een langdurige aandoening.

Werkdruk belangrijkste obstakel bij het verlenen van goede zorg. De geringe netto-toename van het aantal verpleegkundigen en verzorgenden en de snel stijgende vraag vormen een verklaring voor de werkdruk die door verpleegkundigen en verzorgenden wordt ervaren. Werkdruk is het belangrijkste obstakel bij het verlenen van goede zorg. Uit een representatieve peiling in 2002 onder het LCVV/NIVEL Panel Verpleegkundigen & verzorgenden, blijkt dat 81% verwacht dat vermindering van de werkdruk leidt tot een betere kwaliteit van de zorg. Ongeveer 12% vindt de kwaliteit van zorg binnen het eigen team matig of slecht en 51% zegt dat zij de afgelopen 12 maanden soms te maken had met een situatie waarin de kwaliteit van de aan de patiënt verleende zorg niet goed was.

Arbeidsmarkt blijft belangrijk aandachtspunt
De knelpunten op de arbeidsmarkt vragen onverminderd aandacht. Het aantal onvervulbare functies groeit nog steeds. In 2001 verlieten 13.500 verpleegkundigen en verzorgenden het vak. Ondanks dat het ziekteverzuim licht daalt, is het nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde.

Website
Een samenvatting van de uitgave en achtergrondgegevens zijn te vinden op de website van het LCVV:
http://www.lcvv.nl/aktie/index.htm


- EINDE PERSBERICHT -

Het LCVV is een onafhankelijk kenniscentrum dat zich ten doel stelt de professionele uitoefening van de zorg door verpleegkundigen en verzorgenden te bevorderen. Door het ontwikkelen, verzamelen en verspreiden van kennis draagt het LEVV bij aan de verbetering van de beroepsuitoefening en aan vernieuwingen in de zorg met het oogmerk die cliëntgericht, doeltreffend en doelmatig te maken.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Paul Poortvliet, beleidsadviseur van het LCVV, 06-10 86 43 30 of 030-2919012.

© 2002, Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging, Utrecht.