ZEEHONDENCRECHE PIETERBUREN

Sea Alarm Coördineert dierenhulp bij Spaanse olieramp

De stichting Sea Alarm is door de Spaanse Xunta de Galicia (lokale autoriteiten) gevraagd om bij de olieramp met de tanker 'Prestige' de hulp aan zeedieren in goede banen te leiden. De stichting werd in 1999 op initiatief van Lenie 't Hart opgericht en is inmiddels gegroeid tot een koepelorganisatie waarin 35 hulporganisaties uit 17 landen in een samenwerkingsverband met de olie-industrie hun krachten bundelen in geval van een ramp, zoals nu voor de kust van het Noord-Spaanse Galicia. Op dit moment zijn de directeur van Sea Alarm, Hugo Nijkamp, en vice-voorzitter Jim Conroy (UK) ter plaatse en coördineren met de autoriteiten de te nemen maatregelen.
Naast een aantal Spaanse hulporganisaties en een Amerikaans team is nu ook al een aantal Europese organisaties onder de vlag van Sea Alarm in actie: vogelspecialisten uit het Franse Nantes, medewerkers van Project Blue Sea en Ölfogelhilfe Tierhus, beide uit Duitsland en de RSPCA uit Engeland. Vandaag reist een medewerker van Vogelbescherming Vlaanderen VZW naar Galicië, terwijl nog meer specialisten van o.a. Nederlandse opvangcentra en de Franse vogelbeschermingsorganisatie LPO standby staan.
Op dit moment zijn reeds honderden met olie besmeurde vogels gevonden en naar daarvoor ingerichte opvangcentra gebracht, maar de grootste dreiging komt van een olievlek waarvan niemand kan voorspellen hoe groot hij wordt en waar wind en stroming hem zal brengen. De kust van Galicië loopt gevaar, maar om op alles voorbereid te zijn houdt het Sea Alarm team contact met alle kustgebieden rond de golf van Biskaje.