ROYAL GREEN FOOD AWARD
Deense Aarstiderne winnaar van eerste Royal Green Food Award
Dit is een origineel persbericht.
Deense Aarstiderne winnaar van de eerste Royal Green Food Award
Op 28 november is een producent en direct aan-huis-bezorger van
organische etenswaren tot winnaar van de eerste Royal Green Food Award
uitgeroepen. Directeur Thomas Harttung van Aarstiderne,
'Jaargetijden', mocht in Wageningen de prijs in ontvangst nemen. Mr.
Laurens Jan Brinkhorst, voorzitter van de internationale jury, roemde
Aarstiderne om het succes dat het bedrijf heeft gehad door het maken
van een directe verbinding van de klant naar de producent van duurzaam
voedsel. De overwinning was compleet, doordat ook de publieksprijs aan
Aarstiderne werd toegekend.
De Royal Green Food Award 2002 stond in het teken van duurzaam, gezond
en veilig voedsel. Rond dit thema presenteerden vier genomineerden
zich tijdens een symposium aan de jury en aan een divers en
internationaal publiek uit de gehele voedingswereld. De dubbele
winnaar werd bekend gemaakt na afloop van een banket, waar uiteraard
een selectie aan duurzaam voedsel op het menu stond. De winnaar ging
naar huis met een trofee, een diploma en een geldbedrag van 25.000
euro.
Over de overige genomineerden merkte de jury op dat de Nederlandse
Green Development Foundation op een zeer innovatieve manier de
consumenten van koffie in contact brengt met de producenten, waardoor
de weg naar eerlijke prijzen en meer duurzame productie wordt
vrijgemaakt. Dit project is een goed voorbeeld voor andere sectoren.
Door een sociaal en milieu jaarverslag te publiceren, voegt Nutreco
een hoge mate van transparantheid toe aan een al hoge standaard in
geïntegreerde benadering van duurzaamheid. De Hongaarse Varga Ecofarm
combineert duurzame landbouw met het bevorderen van werkgelegenheid,
onderwijs en toerisme. Deze aanpak is erg innovatief in Oost-Europa en
daarbuiten en kan dienen als model voor kleine boeren. De jury legde
uiteindelijk de nadruk op het belang van het bevorderen van een goed
voorbeeld van succes in duurzame voedselproductie.
De Royal Green Food Award is een nieuw ingestelde bekroning voor het meest onderscheidende initiatief in Europa in de keten van duurzame productie van veilig en gezond voedsel. De award is geadopteerd door de gemeente Wageningen, in nauwe samenwerking met Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Beide organisaties hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met deze prijs zetten ze Wageningen op de Europese kaart als kenniscentrum op het gebied van duurzaam voedsel. Samenwerkend met universiteiten in Murcia, Spanje, Gödöllö, Hongarije en Aberdeen Schotland vormen ze de kern van een Europees netwerk voor het bevorderen van duurzame voedselproductie.
De Europese organisatie Royal Awards Foundation kreeg met de
voedselprijs in Wageningen een uitbreiding van haar prijzen op het
gebied van duurzaamheid, die al bestaan in Berlijn, Birmingham en
Barcelona. In de toekomst zullen voor de Royal Green Food Award steeds
andere thema's worden gekozen, die verschillende aspecten van duurzame
landbouw zullen belichten. De volgende Award zal worden uitgereikt in
2004.