Wageningen Universiteit

ROYAL GREEN FOOD AWARD

Deense Aarstiderne winnaar van eerste Royal Green Food Award

Dit is een origineel persbericht.

Deense Aarstiderne winnaar van de eerste Royal Green Food Award

Op 28 november is een producent en direct aan-huis-bezorger van organische etenswaren tot winnaar van de eerste Royal Green Food Award uitgeroepen. Directeur Thomas Harttung van Aarstiderne, 'Jaargetijden', mocht in Wageningen de prijs in ontvangst nemen. Mr. Laurens Jan Brinkhorst, voorzitter van de internationale jury, roemde Aarstiderne om het succes dat het bedrijf heeft gehad door het maken van een directe verbinding van de klant naar de producent van duurzaam voedsel. De overwinning was compleet, doordat ook de publieksprijs aan Aarstiderne werd toegekend.

De Royal Green Food Award 2002 stond in het teken van duurzaam, gezond en veilig voedsel. Rond dit thema presenteerden vier genomineerden zich tijdens een symposium aan de jury en aan een divers en internationaal publiek uit de gehele voedingswereld. De dubbele winnaar werd bekend gemaakt na afloop van een banket, waar uiteraard een selectie aan duurzaam voedsel op het menu stond. De winnaar ging naar huis met een trofee, een diploma en een geldbedrag van 25.000 euro.

Over de overige genomineerden merkte de jury op dat de Nederlandse Green Development Foundation op een zeer innovatieve manier de consumenten van koffie in contact brengt met de producenten, waardoor de weg naar eerlijke prijzen en meer duurzame productie wordt vrijgemaakt. Dit project is een goed voorbeeld voor andere sectoren. Door een sociaal en milieu jaarverslag te publiceren, voegt Nutreco een hoge mate van transparantheid toe aan een al hoge standaard in geïntegreerde benadering van duurzaamheid. De Hongaarse Varga Ecofarm combineert duurzame landbouw met het bevorderen van werkgelegenheid, onderwijs en toerisme. Deze aanpak is erg innovatief in Oost-Europa en daarbuiten en kan dienen als model voor kleine boeren. De jury legde uiteindelijk de nadruk op het belang van het bevorderen van een goed voorbeeld van succes in duurzame voedselproductie.

De Royal Green Food Award is een nieuw ingestelde bekroning voor het meest onderscheidende initiatief in Europa in de keten van duurzame productie van veilig en gezond voedsel. De award is geadopteerd door de gemeente Wageningen, in nauwe samenwerking met Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Beide organisaties hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met deze prijs zetten ze Wageningen op de Europese kaart als kenniscentrum op het gebied van duurzaam voedsel. Samenwerkend met universiteiten in Murcia, Spanje, Gödöllö, Hongarije en Aberdeen Schotland vormen ze de kern van een Europees netwerk voor het bevorderen van duurzame voedselproductie.

De Europese organisatie Royal Awards Foundation kreeg met de voedselprijs in Wageningen een uitbreiding van haar prijzen op het gebied van duurzaamheid, die al bestaan in Berlijn, Birmingham en Barcelona. In de toekomst zullen voor de Royal Green Food Award steeds andere thema's worden gekozen, die verschillende aspecten van duurzame landbouw zullen belichten. De volgende Award zal worden uitgereikt in 2004.