Voedingsmiddelen
29 november en 19 december 2002
2-daagse workshop 'Op weg naar duurzame en energie-efficiente productie van
voedingsmiddelen'
De productie van voedingsmiddelen gaat gepaard met een hoog energiegebruik
en is zelden duurzaam. Koelen, vriezen, verwarmen, kwaliteit, duurzaamheid,
gebruik van reststoffen en energieteelt zijn veel-besproken aspecten.
Tijdens de workshop wordt ingegaan op rendementen die in de praktijk gehaald
worden en verschillende mogelijkheden tot verbetering.
Duurzaamheid is een breed begrip waarover verschillende opvattingen bestaan;
exergie biedt de mogelijkheid om tot een eenduidige definitie te komen. Ook
aanzienlijke besparingen op het gebruik van grond- en brandstoffen zijn
mogelijk door inzicht in de feitelijke oorzaken van energiegebruik, namelijk
exergieverlies. Op het gebied van energiebesparing heeft exergieanalyse een
duidelijke meerwaarde.
De workshop richt zich m.n. op personen werkzaam in of voor de
voedingsmiddelenindustrie die zich bezighouden met duurzaamheid en/of
energievraagstukken. Aangenomen wordt dat deelnemers thermodynamicaonderwijs
op minimaal hbo-niveau hebben gevolgd of een vergelijkbaar niveau hebben.
Technische Universiteit Delft