Technische Universiteit Delft

Voedingsmiddelen
29 november en 19 december 2002
2-daagse workshop 'Op weg naar duurzame en energie-efficiente productie van voedingsmiddelen'

De productie van voedingsmiddelen gaat gepaard met een hoog energiegebruik en is zelden duurzaam. Koelen, vriezen, verwarmen, kwaliteit, duurzaamheid, gebruik van reststoffen en energieteelt zijn veel-besproken aspecten. Tijdens de workshop wordt ingegaan op rendementen die in de praktijk gehaald worden en verschillende mogelijkheden tot verbetering.
Duurzaamheid is een breed begrip waarover verschillende opvattingen bestaan; exergie biedt de mogelijkheid om tot een eenduidige definitie te komen. Ook aanzienlijke besparingen op het gebruik van grond- en brandstoffen zijn mogelijk door inzicht in de feitelijke oorzaken van energiegebruik, namelijk exergieverlies. Op het gebied van energiebesparing heeft exergieanalyse een duidelijke meerwaarde.
De workshop richt zich m.n. op personen werkzaam in of voor de voedingsmiddelenindustrie die zich bezighouden met duurzaamheid en/of energievraagstukken. Aangenomen wordt dat deelnemers thermodynamicaonderwijs op minimaal hbo-niveau hebben gevolgd of een vergelijkbaar niveau hebben.