Gemeente Alkmaar


Eerste paal sportcomplex park Oosterhout

Op 29 november aanstaande om 15.00 uur slaat wethouder Eggermont (welzijn, cultuur en sport) de eerste paal voor het sport- en jongerencomplex in het park Oosterhout. Het wordt het modernste en meest complete sportcomplex van de kop van Noord-Holland. De bouwtijd van het complex is een jaar.

Het gebouw krijgt een eigen sporthal, ontmoetingsruimten voor de korfbal-, de badminton-, en de volleybalclubs, kleed- en doucheruimten, bergingen en een vergaderzaal. Ook komt er een jongerencentrum met een ontmoeting-, krachtsport- en aerobicruimte. Kern8 gaat het jongerencentrum beheren. Vechtsportvereniging Hajime krijgt de beschikking over een eigen deel van het complex: de vechtsportruimte en een ontmoetingsruimte. Tijdens schooluren zal het onderwijs de accommodatie benutten voor de lessen lichamelijke opvoeding. Bij het sportcomplex komt een parkeerterrein voor 150 auto's, waar ook de bezoekers van voetbal-vereniging Alkmaarse Boys gebruik van kunnen maken. Begin 2003 komt de brug die het sportcomplex en het terrein van de Alkmaarse Boys ontsluit.

Het ontwerp
Er is een representatieve centrale hal in het gebouw waar volop daglicht binnenkomt. Aan deze ruimten zijn onder andere de verenigingsruimten gelegen. Hier kunnen sporters en bezoekers elkaar treffen in een sfeervolle horecagelegenheid met uitzicht op de sportvelden buiten. Er zijn schuine daken met grote overstekken waardoor het geheel een paviljoenuitstraling krijgt. Er worden natuurlijk ogende materialen gebruikt zoals baksteenwanden (zowel binnen als buiten) en de kozijnen worden in duurzaam hout uitgevoerd.

Het complex is ontwikkeld en wordt gerealiseerd door het Alkmaarse Bouwbedrijf Kuyper & Zn BV, met medewerking van Douma Architektenburo uit Stompetoren.

Duurzaam bouwen
Duurzaam bouwen is meer in de belangstelling dan ooit. Ook in de gemeente Alkmaar is een milieubewuste manier van bouwen min of meer een voorwaarde om te kunnen bouwen. Ook bij de bouw van het sportcomplex is gedacht aan het milieu. Er is warmteterugwinning uit de ventilatielucht en er wordt een warmtepompsysteem gebruikt. De schatting is dat de warmtepompinstallatie circa 75 à 80 procent van de warmtevoorziening voor zijn rekening neemt, wat een besparing van 30% oplevert.

Bouwtransport
Een tijdelijke dam zorgt ervoor dat alle bouwtransporten via de Vondelstraat gaan. Het verkeer hoeft daardoor niet door de wijk te rijden en veroorzaakt zo weinig mogelijk overlast voor de buurtbewoners.