VVD

29 nov 2002 - VVD Verkiezingsplan 2003: De VVD maakt werk van Nederland

29 november 2002

Wij staan voor ...

...een liberale toekomst.

De VVD is een liberale volkspartij. Wij hebben vertrouwen in mensen. We geloven dat mensen veel kunnen als zij daarvoor de vrijheid krijgen. Vrije mensen kunnen ook op hun verantwoordelijkheden worden aangesproken. De overheid moet niet betuttelend optreden. Zij moet echter haar taken wel goed en doelmatig vervullen. De VVD wil concrete resultaten boeken op zeven kernpunten. Dat kan alleen als daar ook het geld voor is. Daarom blijven een gezonde economie en een degelijk financieel beleid voor de VVD voorop staan.

1. Een gezonde economie

Een gezonde economie is noodzakelijk om zekerheid te bieden en knelpunten op te lossen. De economische vooruitzichten zijn somber. Daarom moet er snel goed beleid worden gevoerd.

... meer aandacht voor werk

De VVD wil zoveel mogelijk mensen aan het werk. In de afgelopen jaren is daarin veel bereikt, maar nu dreigt de werkloosheid weer op te lopen. De VVD wil de economische ontwikkeling de ruimte geven. Daarom mogen de lasten voor burgers en bedrijven niet toenemen: tegenover iedere verzwaring moet een verlichting staan en werken moet lonen. Nederland moet concurrerend blijven door de lonen en de kosten laag te houden. Banen zijn belangrijker dan inkomenssteun. Loonmatiging is belangrijk. Belangrijk is ook dat de overheid niet meewerkt aan het algemeen verbindend verklaren van CAO's als die het beleid frustreren. De sociale zekerheid is er voor hen die niet kunnen werken. De toegang tot een uitkering wordt streng bewaakt. De WAO is een groot punt van zorg. Het aantal WAO'ers moet dringend omlaag. Een drastische hervorming van de WAO is noodzakelijk.

... meer vrijheid om werken en kinderen te combineren

Ook mensen met jonge kinderen moeten een volwaardige baan kunnen hebben zonder het probleem dat kinderopvang niet te betalen of zelfs niet te vinden is. Door de vele opeengestapelde regels is kinderopvang duur en schaars. Wat de VVD betreft kunnen de ouders in de toekomst zelf beoordelen wat zij geschikte opvang vinden, krijgen zij van de overheid een financiële bijdrage via een belastingkorting en kunnen ze ook kiezen voor goedkopere gastouderopvang. Op die manier ontstaat meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor ouders, wordt kinderopvang goedkoper en wordt het aanbod uitgebreid. Het spaarloon blijft intact en kan ook worden gebruikt om verlof te financieren.

... meer ruimte voor bedrijven

Ondernemerschap verdient respect, en mag niet worden beperkt door een overmaat aan regels. De regelgeving die op het bedrijfsleven drukt is overvloedig en kost het bedrijfsleven jaarlijks meer dan 8 miljard euro. In de komende vier jaar moet deze administratieve lastendruk met 2 miljard euro worden verminderd door bestaande regelgeving uit te dunnen en te vereenvoudigen. Zo kunnen ondernemers weer ondernemen en boeren weer boeren. 2. Degelijke overheidsfinanciën Geld moet eerst worden verdiend voordat het kan worden uitgegeven. Belastinggeld moet zorgvuldig worden besteed. De overheid kan een stuk efficiënter te werk gaan. Het gedegen begrotingsbeleid heeft zich bewezen: de Zalmnorm is een begrip geworden en staat dus wat de VVD betreft ook niet ter discussie. Plannen worden alleen voorgesteld en uitgevoerd als zij financieel degelijk zijn gedekt.

... een zekere oude dag

Het vertrouwen in de AOW en de pensioenen mag niet op de proef worden gesteld. Om de AOW te kunnen blijven betalen moet de Staatsschuld in één generatie worden afbetaald. Kinderen mogen niet de dupe worden van de schuld die hun ouders hebben opgebouwd. De zekerheid van het pensioen moet gegarandeerd blijven.

... een overheid die resultaat boekt

Ook binnen de overheid moeten vrijheid en eigen verantwoordelijkheid meer ruimte krijgen. De illusie dat veel regels en bureaucratie tot goede resultaten leiden moet worden doorbroken. Er moet worden afgerekend op prestaties. Waar zaken zonder overheidsregels of belastinggeld tot stand kunnen komen, kan de overheid terugtreden. De VVD denkt daarbij aan de publieke omroep en het oerwoud van subsidies.

3. Veiligheid

Nederland moet veiliger, want zonder veiligheid is er geen vrijheid.

... een effectief politie-optreden

Om de veiligheid echt te verbeteren komt er extra blauw op straat. Die extra agenten moeten de criminaliteit aanpakken en de overlast verminderen, en minder bezig zijn met kantoorwerk. Over de prestaties van politie en justitie moeten afspraken worden gemaakt. Naast meer agenten hebben we ook meer rechters, meer officieren van justitie en meer cellen nodig en moet er efficiënter worden gewerkt. Voor veiligheid heeft de VVD veel geld over: 500 miljoen euro per jaar bovenop de al afgesproken uitgavenverhoging van 800 miljoen euro.

... de aanpak van jeugdcriminaliteit

Om crimineel gedrag in de kiem te smoren moeten we bij de jeugd beginnen. Ouders moeten worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Soms hebben ze hulp nodig; die moeten ze dan kunnen krijgen. Daarom trekt de VVD geld uit voor opvoedingsondersteuning en jeugdzorg. Scholen moeten schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten terugdringen. Ontspoorde jongeren worden heropgevoed voordat zij reddeloos verloren zijn. Projecten die daarin succesvol zijn worden uitgebreid.

... hogere straffen die ook worden uitgevoerd

De strafmaat in Nederland moet worden verhoogd, vooral voor veelplegers. Er is extra geld om 5000 cellen te bouwen. De VVD schrikt er niet voor terug om gevangenissen te versoberen en meer mensen in één cel onder te brengen; ook daarmee kunnen meer criminelen worden opgesloten.

... mensen die zelf hun verantwoordelijkheid nemen

Burgers die voor eigen lijf en goed opkomen of anderen te hulp schieten dienen meer waardering te krijgen. Niemand mag voor eigen rechter spelen, maar iedereen kan een steentje bijdragen om criminelen te weerhouden en aan te houden. Samen werken aan een veilig Nederland.

4. Minder immigratie, meer integratie en geen discriminatie

De VVD streeft ernaar dat iedereen in Nederland zich thuis voelt en zich daarnaar gedraagt.

... Nederlandse waarden en normen

De Nederlandse waarden en normen zoals vastgelegd in de Grondwet zijn het verdedigen waard. We zijn er trots op dat de vrijheid van meningsuiting, het verbod op discriminatie naar ras of seksuele voorkeur, maar ook de gelijkwaardigheid van man en vrouw deel uitmaken van onze beschaving.

... strenge immigratie-maatregelen

De integratieproblemen, vooral in de grote steden, geven aan dat er een grens is aan het aantal mensen dat ons land kan opnemen. De immigratie, in het bijzonder van niet-westerse immigranten, moet fors worden verminderd. Dat geldt ook voor immigratie in het kader van gezinsvorming of -hereniging. Om het karakter van de Nederlandse samenleving te handhaven moeten de voorwaarden voor toelating in Nederland streng zijn. Mensen die zich in ons land duurzaam willen vestigen moeten eerst slagen voor een toelatingsexamen waarbij blijkt dat zij het Nederlands beheersen en zich de Nederlandse waarden en normen eigen hebben gemaakt.

... een betere integratie

Natuurlijk moet ook iedereen die al in Nederland is onze taal beheersen en zich naar de Nederlandse waarden en normen die in de Grondwet staan gedragen. Het onderwijs moet daaraan bijdragen door deze waarden en normen actief uit te dragen. De Onderwijsinspectie gaat toezicht houden op het godsdienstonderwijs. Subsidies louter gericht op etnische groepen worden afgeschaft.

... een consequent uitzettingsbeleid

We moeten ook eerlijk zijn tegen degenen die we geen plaats in Nederland kunnen bieden. Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen worden consequent uitgezet. Daarvoor wordt een aparte organisatie opgericht. Degenen die geld verdienen aan illegalen door hen te laten werken of te huisvesten krijgen te maken met flinke boetes.

5. Meer ruimte voor wonen en verkeer

Ons land is klein en met zo veel mensen is de ruimte schaars. Maar waar mensen willen wonen en zich verplaatsen moeten zij die ruimte ook krijgen.

... ruimte om te wonen

Ruimte om te wonen staat bij veel mensen hoog op de wensenlijst. De VVD vindt dat mensen daarin meer keuzevrijheid moeten krijgen. Er moet zoveel ruimte voor woningbouw komen dat tussen de lokaties op basis van prijs en kwaliteit geconcurreerd gaat worden. Daarbij moet worden gerekend met meer vierkante meters per nieuwe woning. Bovendien moeten er veel meer kavels komen voor het zelf laten bouwen van woningen. De VVD vindt dat niet alles door de Rijksoverheid in Den Haag moet worden bepaald: er moet meer worden overgelaten aan gemeenten en provincies. Plattelandsgemeenten krijgen meer vrijheid om huizen te bouwen voor de eigen inwoners. De VVD biedt zekerheid aan de bezitters van een eigen huis: de hypotheekrenteaftrek blijft volledig intact. Het huurwaardeforfait vervalt voor degenen die de hypotheek hebben afgelost. Bovendien wordt de Onroerende Zaak Belasting op woningen afgeschaft. Het eigen-woningbezit wordt verder bevorderd door woningbouwcorporaties een deel van hun woningen met korting te laten verkopen aan de bewoners. Corporaties krijgen de mogelijkheid meer goedkope koopwoningen te bouwen, om de doorstroming vanuit huurwoningen te bevorderen. Zo krijgen starters veel meer kansen op de woningmarkt.

... snellere doorstroming

Men moet ook de ruimte hebben om zich te verplaatsen. Er moet minder worden gewacht op de trein en in de file. De VVD wil dat er voldoende treinen zijn en dat zij op tijd rijden. De reizigers en de overheid betalen daarvoor, dus de NS moet daar voor zorgen. Het op orde brengen van het bestaande spoor- en wegennet is belangrijker dan het starten van nieuwe grote projecten. Dat kan sneller als daarvoor minder regels nodig zijn. Daarom pleit de VVD onder meer voor een spoedwet wegverbreding. De benzineaccijns wordt met acht eurocent verlaagd. De maximum snelheid wordt gevarieerd naar plaats en tijd: sneller waar het kan, langzamer waar het moet.

... aandacht voor natuur en water

Naast wonen en verkeer verdienen ook natuur- en landschapsschoon aandacht. Nederland en water zijn niet los van elkaar te zien: het water moet de ruimte krijgen om grote problemen te voorkomen. De VVD vindt dat ook particulieren en agrariërs een belangrijke rol kunnen en moeten spelen in het beheren van natuur en landschap.

6. Meer vrijheid voor onderwijs en zorg

Aan onderwijs en gezondheidszorg worden terecht hoge eisen gesteld. De VVD heeft vertrouwen in de mensen die werken in het onderwijs en de ziekenhuizen. Zij moeten de ruimte krijgen om hun vak goed uit te oefenen.

... vrijheid voor scholen en ziekenhuizen

Om aan de hoge verwachtingen te voldoen en de wachtlijsten te bestrijden krijgen de scholen en ziekenhuizen meer vrijheid en verantwoordelijkheid. De overheid heeft te lang een negatieve invloed gehad. Daarom worden de overvloedige regelgeving en bureaucratie die er nu zijn sterk ingeperkt.

... een moderne organisatie

De overheid rekent scholen en ziekenhuizen af op prestaties en controleert de kwaliteit en doelmatigheid. Leerlingen en patiënten krijgen meer vrijheid om zelf te kiezen. Concurrentie in de zorg wordt bevorderd en de Nationale Mededingingsautoriteit ziet erop toe dat geen misbruik wordt gemaakt van machtsposities. Werken in het onderwijs en de zorg wordt gestimuleerd.

7. Een duidelijke internationale positie

Nederland heeft altijd een grote rol gespeeld in de wereld. Die rol moeten we blijven spelen. De VVD wil zich inspannen voor een veilige wereld. Soms moet dat met militairen, soms met financiële en andere ondersteuning. Maar altijd moeten we ervoor zorgen dat er resultaten worden gehaald. Vrijheid en democratie moeten we ook voor andere mensen in de wereld willen. Dat is de enige weg naar welvaart en vrede.

... een liberale wereld

Daarvoor willen wij open grenzen in de Europese Unie en vrije handel in de wereld. Handel maakt de economische taart groter, zodat iedereen een groter stuk kan krijgen. Globalisering is geen bedreiging, maar biedt kansen aan de kansarmen in de wereld. En ook internationaal geldt dat wie de vrijheid en veiligheid van anderen bedreigt hard moet worden aangepakt.

... een stevige positie in Europa

Deelname aan de Europese Unie biedt Nederland veel voordelen. De Europese Unie moet zich wel beperken tot die zaken waartoe de lidstaten afzonderlijk minder goed toe in staat zijn. Bij de uitbreiding van de Europese Unie moeten de criteria strikt worden toegepast om mogelijk negatieve gevolgen te vermijden voor toetredende lidstaten, Europa en Nederland. De afspraken over het financieel beleid in de lidstaten (het Stabiliteitspact) mogen niet verwateren. Als de grondslagen van het Europese beleid niet degelijk zijn is dat een bedreiging voor de waarde van de euro, de Nederlandse economie en de degelijkheid van de pensioenvoorziening.

Stem veilig. Stem VVD!

Financiële paragraaf VVD-verkiezingsplan 2003

Het beleid gaat uit van de volgende solide begrotingsregels (Zalmnorm):

Hanteren van reële meerjarige uitgavenplafonds Behoedzame uitgangspunten Scheiding van inkomsten en uitgaven Betaalbaarheid van de zorg en AOW op lange termijn veilig stellen.

Uitgangspunt vormt het huidige Strategisch akkoord en het aanvullende pakket zoals dat in de Miljoenennota 2003 is verwoord. De intensiveringen komen dus boven op de 3,8 miljard euro die reeds geboekt zijn! In het Strategisch akkoord zijn al belangrijke VVD-wensen gefinancierd: afschaffing van de OZB op woningen, verhoging van de arbeidskorting en de invoering van een nieuw zorgstelsel. Ook zijn in het Strategisch akkoord een begrotingsreserve voor de uitgaven en belastingen opgenomen. Ten opzichte daarvan worden de volgende wijzigingen voorgesteld:

Bezuinigingen                                                                               Euro's

1 Reeel constante uitgaven OS totdat 0,7% BBP is bereikt 450 mln.

2 Subsidies 300 mln.

3 20% tariefsverlaging inhuur externen 200 mln.

4 De publieke omroep beperkt zich tot een

doelmatige uitvoering van publieke taken 150 mln.

5 Versobering gevangenisregime 150 mln.

6 Vervallen vervolguitkering WW 150 mln.

Totaal 1,40 mld

Intensiveringen Euro's

1 Veiligheid 500 mln.

2 Infrastructuur 450 mln.

3 Onderwijs en onderzoek 150 mln.

4 Jeugdzorg en opvoedingsondersteuning 150 mln.

5 Defensie 100 mln.

6 Particulier natuurbeheer 50 mln.

Totaal 1,40 mld.

Fiscaal: ruimte Euro's

1 Geen aparte levensloopregeling 400 mln.

2 Verhoging fiscale boetes voor tewerkstelling / huisvesting illegalen 150 mln.

Totaal 550 mln.

Fiscaal: aanwending Euro's

1 Verhoging arbeidskorting 200 mln.

2 Fiscale stimulans kinderopvang 200 mln.

3 Verhoging ouderenaftrek 150 mln.

Totaal 550 mln.