Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

29 november 2002

Auteur

Drs.A.van Ojik

Kenmerk

DGIS 184-2002

Telefoon

070 - 348 6893

Blad


1/2


Fax

070 - 348 4881

Bijlage(n)

Duurzame Daadkracht

E-mail

bram-vanojik@minbuza.nl

Betreft

Actieprogramma Duurzame Ontwikkeling

Zeer geachte Voorzitter,

Hierbij bieden wij u hierbij Duurzame Daadkracht aan, het Actieprogramma voor Duurzame Ontwikkeling. Het bestaat uit twee modules, een nationale en een internationale strategie, die onderling nauw samenhangen. Voor de nationale strategie treft u hierbij een eerste aanzet aan. Dit deel zal in het voorjaar van 2003 gereed zijn. Het kabinet zal de Tweede Kamer regelmatig een integrale rapportage zenden over de voortgang.

De internationale strategie bevat een samenhangend pakket van concrete beleidsvoornemens op de thema's die door de Secretaris-Generaal van de VN als prioritair zijn aangemerkt. Er is daarin een belangrijke plaats ingeruimd voor zogenoemde 'partnerships', doelgerichte samenwerkingsverbanden tussen overheden, bedrijven, internationale organisaties en ngo's.

De in Duurzame Daadkracht aangekondigde acties hangen samen met de kabinetsvoornemens op het vlak van coherentie, waarover u eerdaags een brief zal bereiken van de zijde van de bewindslieden van Landbouw en voor Ontwikkelingssamenwerking. Ook is de samenhang van belang met de Nederlandse inzet in de WTO-handelsronde. Over die inzet bereikt u separaat een brief van Staatssecretaris Wijn van EZ.

Tevens treft u separaat aan de kabinetsreactie op de Adviezen van de SER, de WRR en de RMNO over de Rijksoverheidsverkenning Nationale Strategie voor Duurzame Ontwikkeling. Deze reactie is één van de bouwstenen voor het nationale deel.

Na afloop van de duurzaamheidstop begin september heeft het kabinet toegezegd snel aan de slag te zullen gaan met de uitvoering van wat in Johannesburg is afgesproken. Met dit actieprogramma wordt die belofte ingelost.

De Staatssecretaris voor De Staatssecretaris van Volkshuisvesting,

Ontwikkelingssamenwerking Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

A.M.A van Ardenne-van der Hoeven P.L.B.A. van Geel

===