Ingezonden persbericht

Persbericht

Bestuurlijke vernieuwing ZLTO is rond

Algemene Vergadering heeft nieuwe bestuurders gekozen

Tilburg - De Algemene Vergadering van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is gisteren, 28 november akkoord gegaan met de vernieuwing van het bestuur per 1 januari 2003. Eerder dit jaar is ingestemd met de nieuwe bestuurlijke structuur en is de werkorganisatie aangepast om efficiënt en snel in te kunnen spelen op de veranderingen in de land- en tuinbouw en de daarmee samenhangende veranderingen in de vraag van leden.

Bestuurlijke vernieuwing
Het doel van de bestuurlijke vernieuwing is te komen tot een slagvaardige organisatie met korte lijnen: minder vergaderen en meer doen. Daartoe is gewestelijk, regionaal en binnen de afdelingen het portefeuillemodel ingevoerd. Dit betekent dat elk bestuurslid een portefeuille heeft waarvoor hij of zij de verantwoordelijkheid draagt en het eerste aanspreekpunt is. De verantwoor-delijkheden liggen daarmee dichter bij de basis: de afdelingen. Tevens zijn de tien kringen samengevoegd in vier regio's: Zeeland, West-Brabant, Midden-Brabant en Oost-Brabant.

Speerpunten 2003
Inhoudelijk staan komend jaar drie speerpunten centraal: gebiedsgerichte vernieuwing, versterking marktpositie en kwaliteitszorg. Zowel binnen de vereniging als binnen de werkorganisatie hebben deze speerpunten komend jaar prioriteit. De werkorganisatie is begin dit jaar aangepast zodat zij hierop gericht kan inspelen. Er zijn nu drie bedrijfsonderdelen: ZLTO Advies (voor individuele advisering), ZLTO Projecten (voor groepsactiviteiten en projecten) en ZLTO Belangenbehartiging. Vanuit deze drie bedrijfsonderdelen wordt actief gewerkt aan de wensen en de belangen van leden. Daarbij wordt versterkt ingezet op een gerichte oriëntatie op markt en keten en een versterkte, eigenstandige positie van boeren en tuinders.

Nieuwe bestuurders
Gisteren heeft de Algemene Vergadering een nieuw bestuur en een bestuurlijk platform gekozen. In het bestuur hebben, naast de algemeen voorzitter, de vertegenwoordigers van de regio's zitting en vier vertegenwoordigers namens de sectoren. A. Vermeer is herkozen als algemeen voorzitter.

Vanuit de regio's zijn gekozen:

- Zeeland P. de Koeijer
- West-Brabant C. Coppens

- Midden-Brabant H. van Ham
- Oost-Brabant P. Brouwers

Vanuit de sectoren zijn gekozen:

- akkerbouw J. van Waes
- tuinbouw F. van Beerendonk
- rundveehouderij A. van Hoof
- varkenshouderij J. Verhoeven
Nieuw is ook de vorming van een Bestuurlijk Platform. Dit bestaat naast de leden van het bovengenoemde bestuur uit vertegenwoordigers van overige sectoren, biologische landbouw, verbrede landbouw en de commissie Vrouw en Bedrijf. Deze leden zijn:
- boomteelt M. Meijs
- fruitteelt A. Slabbekoorn
- glastuinbouw J. Aerts

- pluimveehouderij J. Wijnen
- biologische landbouw C. van Roessel
- verbrede landbouw M. van 't Westeinde
- commissie Vrouw en Bedrijf mevr. J. Mureau-De Jong
De nieuwe bestuurders treden in functie op 1 januari 2003.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 23.500 leden.

Noot voor de pers: voor informatie M. Venner (woordvoerder) telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36

Doorkiesnummer
013-583 63 36
Kenmerk
ZGGI.00.0150
Datum
29 november 2002