FNV Bouw


datum: 29-11-2002

De Geus neemt aanbestedingsregels onder de loep

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat in overleg met de diverse departementen bezien of de aanbestedingsregels kunnen worden aangepast. Hij hoopt zo te bereiken dat overheidsopdrachten voor wegwerkzaamheden en schilderwerk beter over het jaar worden gespreid. Als dat gebeurt, lopen minder werknemers in die sectoren het risico van werkloosheid in de winter. Dat is funest nu de uitkeringsinstelling UWV heeft besloten werknemers die in zo'n 'cyclisch werkpatroon' zitten niet meer voor WW in aanmerking te laten komen. De bewindsman deed zijn toezegging vrijdagmiddag tegenover een delegatie van FNV Bouw onder leiding van bondsvoorzitter Roel de Vries.

FNV Bouw voert actie tegen het onrechtvaardige voornemen van de UWV. Dat is temeer schrijnend omdat het de overheid zelf is die in gebreke blijft bij het verstrekken van de opdrachten. De aanbestedingsregels van de departementen zijn vaak gebaseerd op verouderde technische inzichten en verbieden daardoor ten onrechte het uitzetten van bepaalde werkzaamheden in de winter. FNV Bouw was met een grote groep kaderleden naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen wat hij 'onbehoorlijk bestuur' noemt. Bij die gelegenheid beloofden de Tweede Kamerleden Saskia Noorman-Den Uyl (PvdA) en Pieter de Ruiter (SP) de kwestie aan de orde te zullen stellen tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken op 10 en 11 december. Het CDA en de SP hebben ook al schriftelijke vragen gesteld.

In zijn gesprek met de bondsdelegatie beloofde minister De Geus verder binnen een week antwoord te zullen geven op andere vragen en suggesties van de bond. Die wil dat in geval van bedrijfseconomische omstandigheden die door werkgever niet beïnvloed kunnen worden, de WW gewoon van toepassing blijft.

FNV Bouw
Postbus 520 3440 AM Woerden

Tel (0348) 575 575

Fax: (0348) 423 610
E-mail: info@fnvbouw.nl