Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/168

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

02 december 2002

Nr. 02/168

Nederland trekt beroep in tegen terugvordering Europese subsidies

Nederland trekt het beroep in dat was ingesteld tegen de terugvordering van werkgelegenheidssubsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het kabinet heeft vandaag ingestemd met dit besluit van demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft tot intrekking van het beroep besloten omdat het onvoldoende juridische basis ziet om het proces voort te zetten. Tevens belast de afwikkeling van ESF 1994-1996 het huidige ESF-programma in Nederland. De afwikkeling van de ESF-programmaperiode 1997-1999 vindt op dit moment plaats. Voor het kabinet is dit het juiste moment om schoon schip te maken.

Op 14 maart jl. heeft de Europese Commissie voor de jaren 1994-1996 157 miljoen euro van Nederland teruggevorderd. Deze vordering is in juni 2002 voldaan. De Commissie deed dit omdat zij onregelmatigheden had geconstateerd in de uitvoering van de werkgelegenheidsprojecten waarvoor Europese subsidie was verstrekt. Tegen deze beschikking was door het vorige kabinet op 24 mei 2002 beroep aangetekend.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister De Geus over het Europees Sociaal Fonds