Nieuwsbericht

vrijdag, 29 november 2002, 17.50 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verwarmingsketels gestolen
Alkmaar, donderdag 28 november 2002.
Vandaag heeft de projectleider van een nieuwbouwproject aan de P.C. Boutenstraat aangifte van diefstal van twee verwarmingsketels gedaan. Deze ketels stonden op de zolderverdieping van twee in aanbouw zijnde woningen. Toen men begin deze week de ketels aan wilde sluiten bleken ze te zijn verdwenen. De gezamenlijke waarde van de weggenomen spullen bedragen zo'n vijfduizend euro.

Man aangehouden na het plegen van openbare schennis Castricum, donderdag 28 november 2002.
Donderdagavond werd een 41-jarige man uit Essen aangehouden op het spoorwegstation in Castricum. Kort daarvoor had de man zijn geslachtsdeel laten zien aan een passerende vrouw. Het slachtoffer kon de politie een goed signalement geven van de verdachte. Hij werd aangetroffen op het perron. De man is later in de avond, na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Man gewond na eenzijdig ongeval
Bergen aan Zee, donderdag 28 november 2002.
Donderdagavond omstreeks 20.40 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Zeeweg tussen de Eeuwigelaan en de Elzenlaan. De bestuurder van een personenauto, een 23-jarige man uit Bergen, reed met zijn auto over genoemde weg en verloor zonder aanwijsbare oorzaak de macht over het stuur en kwam via de berm tegen een boom tot stilstand. Hierbij raakte hij gewond. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De auto raakte zwaar beschadigd.

Verlichtingscontrole
Alkmaar, donderdag 28 november 2002.
Donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur werden verlichtingcontroles gehouden op de Westerweg en de Kennemerstraatweg. Tijdens deze controle werden 23 bekeuringen uitgeschreven. Onder de overtreders waren zowel fietsers als bromfietsers en automobilisten. Allen voerden geen of geen goede verlichting.

Rijden onder invloed
Castricum, vrijdag 29 november 2002.
In de nacht van donderdag op vrijdag werd een 25-jarige bestuurder van een bedrijfsauto uit Castricum aangehouden op de Mient. Bij controle bleek dat de man alcohol had gebruikt. Hij blies 700 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l.

Diefstal uit woning
Castricum, vrijdag 29 november 2002.
Uit een woning aan de Aafke van Hulststraat is een tas weggenomen in de nacht van donderdag op vrijdag. Dit is vermoedelijk gebeurd doordat de dief via een bovenlicht de tas heeft opgehengeld vanaf de grond. De afstand tussen raam en tas bedroeg ongeveer drie meter. De tas werd later buiten aangetroffen, alleen het geld was eruit gehaald.

NOORDKOP

Aanrijding tussen bromfietser en auto
Den Helder, donderdag 28 november 2002.
Omstreeks 18.00 uur heeft een aanrijding plaatsgevonden op de kruising Callantsogervaart/Langevliet tussen een 16-jarige bromfietser uit Oudesluis en een 47-jarige automobilist uit Den Helder. De aanrijding ontstond doordat de bromfietser geen voorrang verleende aan de automobilist. De jongen liep daardoor kneuzingen op aan zijn hand en knie. De bromfiets raakte volledig vernield, de auto liep beschadiging op aan de rechterzijde.

Controle snelheid
Winkel, vrijdag 29 november 2002.
Bij een snelheidscontrole op de Bosstraat tussen 09.45 en 10.25 uur zijn zeven overtreders op de bon geslingerd. De hoogst gemeten snelheid was 68 km/u waar maximaal 50 km/u is toegestaan. In totaal zijn er 68 voertuigen gecontroleerd.

WESTFRIESLAND

Vrouw beroofd van tas
Hoorn, donderdag 28 november 2002.
Omstreeks 16.00 uur is een 54-jarige inwoonster uit Hoorn beroofd van haar handtas. Dit gebeurde in de Gortsteeg. Haar tas werd met geweld van haar schouder gerukt door een voorbij fietsende jongen. Met haar tas aan zijn stuur bungelend reed hij bij het Grote Noord links de hoek om. In de tas zat een geldbedrag van een kleine duidend euro, dat bedoeld was om bij een bank te deponeren. De mogelijk nog jonge jongen had zwart haar en een tenger postuur. Hij droeg een donkere korte getailleerde jas en een donkere broek. Zijn fiets betrof een crèmekleurige sportfiets. Zowel de tas als de zich daarin bevindende portefeuille zijn zwart, de laatste is van imitatie slangenleer. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Snelheidscontrole
Benningbroek, donderdag 28 november 2002.
Op de Dokter de Vriesstraat werd tussen 13.00 en 14.00 uur gecontroleerd op snelheid. Van de 80 gecontroleerde voertuigen reden er twee te hard. De hoogst gemeten snelheid was 63 km/u waar maximaal 50 km/u is toegestaan. De snelheidsovertreders krijgen een proces-verbaal.

Levensgevaarlijk illegaal vuurwerk in beslag genomen Middenmeer/Blokker, vrijdag 28 november 2002.
Nederlanders die illegaal vuurwerk aanschaffen uit België kunnen bij ontdekking rekenen op een proces-verbaal. Zo werd een 18-jarige man uit Blokker op donderdag omstreeks 18.30 uur aangehouden in zijn woonplaats, nadat bleek dat in zijn kofferbak een partij illegaal vuurwerk lag. Dat had hij die dag in België gekocht. Hij krijgt een proces-verbaal. Van het vuurwerk heeft hij afstand gedaan. Eveneens op donderdag aangehouden zijn een 49-jarige man uit Abbekerk en een 22-jarige man uit Hoorn voor dezelfde activiteiten. Zij hadden respectievelijk 23 en 400 kilogram vuurwerk gekocht. Ook dat werd in auto's aangetroffen. In de loop van het onderzoek verklaarden de verdachten nog meer vuurwerk in een loods te hebben liggen. Vanmiddag rond 14.00 uur werd inderdaad in Middenmeer in een loods op de Industrieweg een partij van 900 kilogram illegaal vuurwerk uit België aangetroffen. Het betreft vuurwerk waartussen onder andere lawinepijlen zitten en strijkers die een explosiekracht hebben dat gelijk staat aan die van een handgranaat. Beide mannen krijgen een proces-verbaal. Het vuurwerk zal worden vernietigd. Gezien het grote gevaar van dergelijk vuurwerk wil de politie met nadruk hiervoor waarschuwen.

Diefstal woning
Tussen 16.30 en 18.50 uur is in een woning aan de Moerbalk ingebroken. Bij thuiskomst trof de bewoner in zijn woonkamer verschillende geopende kasten en laden aan, waarvan de inhoud op de grond lag. De inbreker moet over de schutting geklommen zijn om bij de achterzijde van het huis te komen. Daar heeft diegene een raam geforceerd. De woning werd weer verlaten via de achterdeur. Gemist worden een Sony fotocamera, een DVD-speler en een draadloze huistelefoon van het merk Samsung, alles in zilverkleur. Verder ook een mobiele telefoon, merk Samsung een compactdiscman en een bankpas.

Na botsing brand in bromfiets
Hoogkarspel, donderdag 28 november 2002.
Op de kruising Nieuweweg/Wilhelminalaan/Keesmanlaan is omstreeks 20.15 uur een aanrijding veroorzaakt tussen een 33-jarige automobilist uit Hoorn en een 18-jarige bromfietser uit Enkhuizen. De autobestuurder sloeg linksaf en verleende daarbij geen voorrang aan de hem op dezelfde weg tegemoet rijdende bromfietser die rechtdoor reed. Door de klap die daarop ontstond vloog de bromfiets in brand. Ondanks de hulp die de jongen kreeg van omstanders en de autobestuurder liep hij brandwonden op aan armen en benen. Hij is opgenomen in het Sint Jan Ziekenhuis. De bromfiets is volledig vernield, de auto liep schade op aan de voorzijde.

Grote bromfietscontrole
Hoorn, donderdag 28 november 2002.
Bij een grote bromfietscontrole in Hoorn zijn ruim 115 procesverbalen uitgedeeld. De controle werd gehouden tussen 16.00 en 21.00 uur op de Grote Beer, het Betje Wolfplein en de Keern (16.00-18.00 uur) en op de Vredehofstraat en het Dal (19.00 en 21.00 uur). De meeste verbalen werden uitgeschreven voor de volgende overtredingen: te hoog vermogen (60), geen helm dragen (15), geen verlichting voeren (9), geen gele of oranje plaat voeren (6) en voor een ondeugdelijk rem (5). 15 bromfietsen zijn voor onderzoek uit het verkeer gehaald i.v.m. te hoog vermogen en overschrijding van het geluid. Eén bromfietser had te diep in het glaasje gekeken, hij blies ruim tweemaal de toegestane waarde van 220 ug/l . De man krijgt een proces-verbaal.

Fietsverlichtingscontroles
Hoogkarspel, vrijdag 29 november 2002.
Op de Streekweg is een controle gehouden op fietsverlichting van 07.35 tot 08.00 uur. Daarbij zijn acht overtreders verbaliseerd. Benningbroek, vrijdag 29 november 2002.
Op de Oosterstraat is van 07.00 tot 08.00 uur op fietsverlichting gecontroleerd. Van de 80 passanten zijn er 5 overtreders geweest. Zij kregen een proces-verbaal.
Zwaag, vrijdag 29 november 2002.
Ook op de Keern werd een fietsverlichtingscontrole gehouden. Opvallend was hier dat veel fietsers zowel voor- als achterlicht voerden. Van de 160 voorbij rijdende fietsers waren er 5 in de fout.

Jointroker aangehouden wegens rijden onder invloed Hoorn, vrijdag 29 november 2002.
Omstreeks 13.00 uur is aan de Grote Oost een 20-jarige automobilist uit Hoorn staande gehouden in verband met het niet dragen van een autogordel. Al gauw rezen vermoedens dat de man een andere stof dan alcohol had gebruikt wat de rijvaardigheid kan beïnvloeden. De man is aangehouden en heeft op het bureau een bloedonderzoek ondergaan, het resultaat daarvan is niet onmiddellijk bekend. De man verklaarde een joint gerookt te hebben, hij wist niet dat dat verboden is onder het rijden.