Korps: Groningen, plaats: Diverse 29-11-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen (middageditie) Vrijdagmiddag 29 november 2002

Dagelijkse berichten

Groningen: veel overtredingen eenrichtingswegen Op de Oosterstraat en de Gelkingestraat in Groningen wordt veelvuldig de eenrichtingsregel overtreden, met name door fietsers. Vooral in de Oosterstraat levert dat gevaarlijke situaties op voor de fietsers en vooral schrikreacties voor bestuurders van bussen en andere motorvoertuigen. Reden waarom de politie de laatste zeven weken bijna dagelijks extra toezicht houdt. Inmiddels zijn er meer dan 550 bekeuringen uitgedeeld, waarvan driekwart voor rekening van de fietsers komt. Hoewel het aantal overtredingen inmiddels is teruggelopen naar ongeveer 50 per week, blijft de politie de komende weken controleren.

Groningen: oliespoor op Ringweg
Het verkeer om de Ringweg rond een gedeelte van Groningen heeft vrijdagmorgen last gehad van een oliespoor. Het spoor begon zoals het leek op de Zuidelijke Ringweg ongeveer ter hoogte van de oprit Hereweg. Vanaf daar liep het spoor via het Julianaplein naar de afrit naar het Vrijheidsplein, waarna het spoor een vervolg kreeg over de linkerrijstrook van de Westelijke Ringweg (Laan 40-45). Daar hield het spoor op in de omgeving van de afrit naar de Peizerweg/Koeriersterweg. Op het laatste gedeelte had het oliespoor tot gevolg dat er twee personenautos in botsing kwamen met de vangrail, omdat de autos in een slip kwamen. Verder vonden er nog wat glijpartijen plaats, maar deze bleven gelukkig zonder gevolg. De politie heeft de weg in eerste instantie voor een deel afgezet. Dit werd later overgenomen door Rijkswaterstaat en de Provincie. Deze instanties hebben tevens de weg schoongemaakt. Het verkeer kon steeds gebruik maken van 1 rijstrook, waardoor de verdere overlast beperkt kon blijven tot files en langzaam rijdend verkeer. Na enkele uren kon de weg weer vrij worden gegeven. Dat was omstreeks 10.30 uur. De politie stelt een onderzoek in naar de veroorzaker.

Groningen: mysterieus ongeval spoorwegovergang opgelost De spoorwegpolitie heeft in samenwerking met Regiopolitie Groningen het mysterieuze ongeval bij de spoorwegovergang Friesestraatweg van zaterdagavond 23 november opgelost. Zoals eerder gemeld bracht de machinist van een stoptrein nadat hij twee fietsers op de overweg zag en een klap hoorde de trein tot stilstand. Bij onderzoek bleek er geen slachtoffer(s) te vinden. Wel werden er enkele kleine onderdelen van een fiets gevonden. Naar aanleiding van de mediaoproep meldde zich deze week een 16-jarige jongen bij de politie. Hij verklaarde met een groepje vrienden gefietst te hebben op de Friesestraatweg. Bij de spoorwegovergang kon hij door een slechte rem niet op tijd stoppen en schoot door. Hij kwam met zijn voorwiel op het spoor en werd daar aangereden door de trein. Hij liep lichte kneuzingen op door de botsing en nam zijn beschadigde fiets mee en parkeerde de fiets verderop. De fiets werd inderdaad door de politie op de aangegeven plek aangetroffen. Het rijwiel bleek als gestolen gesignaleerd te staan. De jongen bekende de fiets voor een klein bedrag gekocht te hebben van een junk. Hij krijgt een proces-verbaal voor heling en het verlaten van de plaats van het ongeval. Het onderzoek is afgesloten.

Groningen: tanken zonder te betalen
Door personeel van een tankstation aan de Paterswoldseweg werden twee mannen, 18 en 19 jaar uit Groningen, vastgehouden nadat zij probeerden met hun auto weg te rijden zonder te betalen. De gewaarschuwde politie nam beide mannen mee naar het bureau. Zij krijgen een proces-verbaal.

Snelheidscontroles
Plaats: Bedum, weg: Eemshavenweg, limiet; 100 km per uur, aantal voertuigen: 990, overtreders: 8, hoogste snelheid: 130 km per uur Plaats: Zuidhorn, weg: N980, limiet; 80 km per uur, aantal voertuigen: 117, overtreders: 0
Plaats: Zoutkamp, weg: Panser, limiet; 50 km per uur, aantal voertuigen: 181, overtreders: 31, hoogste snelheid: 86 km per uur.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)