D66

D66 presenteert Natuurplan

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

29-11-2002 - Boris van der Ham, Tweede kamerlid voor D66: "Het Kabinet-Balkenende bezuinigt 70 miljoen per jaar op natuurontwikkeling. Dat is slecht. Als we de mooie plekken in Nederland willen behouden, dan zullen we ook moeten investeren."

De Democraten pleiten voor 10 nieuwe natuurgebieden, 20 eenheden natuur, vijf recreaducten en nieuwe aanplant van bos. Vooral in dichtbevolkte gebieden is een natuuroffensief nodig. Van der Ham: "Mensen willen groen dicht bij huis: het wonen wordt prettiger, de lucht wordt gezuiverd, en je hoeft minder ver te rijden om een dagje te ontspannen." De gebieden die D66 versneld wil realiseren liggen voornamelijk in Brabant, Limburg, de Randstad en Groningen.

Boris van der Ham

D66 wijst erop dat de grondprijzen nu relatief laag zijn, dus dat de overheid nu haar slag moet slaan. Het D66-voorstel wordt aangeboden tijdens het overleg over Natuurbeheer in de Tweede Kamer. Van der Ham: "Het gaat uiteindelijk gewoon om keuzes. Willen we een land waar af en toe een boom staat tussen het asfalt, of willen we kunnen verdwalen in de natuur?"

Tegenreactie op plannen minister Kamp

D66 reageert met het natuurplan ook op de plannen van Minister Kamp van Ruimtelijke Ordening. In zijn Stellingnamebrief wil de minister de ordening van ruimte minder strak regelen. Van der Ham: "Dit heeft grote gevolgen voor de natuur in Nederland. Als we de mooie stukken Nederland niet actief beschermen, is de verleiding groot om ze op te offeren aan steen." Het RIVM eerder ook in die bewoordingen op de plannen van het kabinet Balkenende.

Natuur in de buurt: "Meer Amsterdamse bossen in Nederland"

Ook bij het bouwen van nieuwe woningen moet er een instrument komen om groen in de buurt te beschermen. D66 heeft daar inmiddels al een voorstel voor
ingediend in de Kamer. Van der Ham: "Bij nieuwbouwprojecten wordt er bij een financiele tegenvaller steeds als eerste bezuinigd op het groen. Dat is zo kortzichtig!" D66 pleit ook voor meer bos- en parkbouw rond en in de steden.
Van der Ham: "Waar 100 jaar geleden nog weiland was is nu het Amsterdamse bos, dat begin vorige eeuw werd aangelegd. Mensen vinden dat geweldig, maar de politiek moet wel durven daar geld en tijd in te stoppen. Samen met provincies en gemeenten moet het Rijk kijken waar nieuw bos kan komen."

Natuur

D66 wil de plannen betalen door minder geld uit te geven aan wegenbouw, een open ruimte heffing in te voeren en projectontwikkelaars mee te laten betalen aan groencompensatie.