D66

D66 wil sancties tegen Egypte

Buitenland

Boris Dittrich

29-11-2002 - D66 zal de regering aanstaande woensdag vragen om sancties te treffen tegen Egypte, om de voortdurende mensenrechtenrechtenschendingen daar te stoppen. De Kamer bespreekt op 4 december de Europees-mediterrane Overeenkomst met Egypte en D66 wil dat de regering de sanctiemogelijkheden van dit verdrag direct gaat gebruiken.

`Er moet nu echt een einde komen aan de voortdurende schending van mensenrechten in Egypte en de bedreiging van homoseksuelen in dat land', aldus D66-kamerlid Boris Dittrich. 'Vorig jaar zijn 52 homoseksuele mannen in Egypte opgepakt en nog altijd hangt hen een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Ondertussen hebben nieuwe arrestaties plaatsgevonden en worden homoseksuele jongeren in Egypte van school getrapt'.

`De arrestaties zijn exemplarisch voor de mensenrechtensituatie in Egypte, waar beperkingen van de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting en marteling aan de orde van de dag zijn; met als tragisch dieptepunt de veroordeling deze zomer van mensenrechtenactivist Saad Iddin Ibrahim tot zeven jaar cel met dwangarbeid', stelt Dittrich.

D66 bood eerder, samen met COC Nederland en Freegay, duizenden handtekeningen aan de Egyptische ambassadeur aan voor vrijlating van de 52 homoseksuele mannen. Boris Dittrich stelde Kamervragen over hun arrestatie.