Provincie Noord-Holland

Provinciale steun voor beroepsonderwijs
Gedeputeerde staten hebben een bedrag van 79.560 euro beschikbaar gesteld voor een tweetal proefprojecten die tot doel hebben de positie en toekomstmogelijkheden van leerlingen in het technisch beroepsonderwijs te verbeteren.

De belangstelling bij leerlingen in het voorbereidend middelbaar onderwijs (VMBO) en het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) voor de metaal- en elektrotechnische vakken is zeer gering. Zo zeer dat scholen soms hele afdelingen metaaltechniek moeten sluiten. De uitval van leerlingen tijdens de opleiding is ook groot. Om daar iets aan te doen heeft de provincie beleid ontwikkeld dat zich richt op verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Globaal gaat het daarbij om het tegengaan van uitval in het VMBO en in de overgangsfase VMBO naar MBO. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om de vraag van het bedrijfsleven en het aanbod van het onderwijs beter af te stemmen. Belangrijk is dat branches hun aantrekkingskracht vergroten en iets doen aan imagoproblemen. Voor een goede beroepsvorming die uitzicht biedt op werk dat past bij leerlingen, gelden twee voorwaarden: a. adequate stage-ervaring tijdens de opleiding en b. het onderwijs moet zich sneller nieuwe ontwikkelingen in de braches eigen maken en in de lesprogrammas opnemen.

Het project waar de provincie nu bij betrokken is, gaat om twee pilots, n.l. in de Kop van Noord-Holland en in de Zaanstreek. Zij hebben tot doel de samenwerking te verbeteren tussen het VMBO, het MBO, de bedrijfsscholen in de metaalsector en de beide regionale opleidingscentra (ROCs). Duur van het project is 1 jaar. Trekker van deze proefprojecten is de stichting TETRIX, een samenwerkingsverband van CBTO (Centrum voor technische beroepsopleidingen in Den Helder) Hembrugberoepsopleidingen in Zaandam en SMEA (Stichting metaal- en elektrotechnische opleidingen). Tetrix zal ook de projectleider leveren. De provincie is een belangrijke partner in dit initiatief en zal deelnemen in de begeleidingscommissie.

Inlichtingen: Rienk vd Veen, tel. (023) 514 43 09 Rienk van der Veen 29-11-2002 14:04:00