LTO Nederland

LTO: Alleen multinationals en Braziliaanse grootgrondbezitters profiteren

Liberalisering EU-suikerbeleid werkt in nadeel van boeren in derde wereld

Vrijdag 29 november 2002 - Afbraak van het EU-suikerbeleid dupeert derde wereldlanden. Het huidige beleid komt Europese boeren én boeren in een groot aantal ontwikkelingslanden ten goede, blijkt uit een studie van LTO Nederland. Liberalisering van het EU-suikerbeleid spoort niet met ontwikkelingssamenwerking. Multinationals en grootgrondbezitters in vooral Brazilië zullen daarvan profiteren, terwijl liberalisering derde wereldlanden juist arm en hongerig maakt, zei LTO-voorzitter Gerard Doornbos vanmorgen in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag bij de presentatie van de LTO-notitie Mythe en realiteit van het Europese suikerbeleid.
Doornbos hekelde eenzijdige en ongefundeerde kritiek op het Europese landbouwbeleid in het algemeen en op het suikerbeleid in het bijzonder. Discussies over het landbouwbeleid worden steeds vaker inhoudsloos en zonder kennis van zaken gevoerd. Niet voor niets noemen ontwikkelingslanden zélf de aanval op het EU-suikerbeleid gevaarlijk. Afbraak ervan leidt ook dáár tot verlies van inkomens en werkgelegenheid, zodat het dus volstrekt tegendraads werkt met ontwikkelingssamenwerking, aldus de LTO-voorzitter. LTO Nederland pleit ervoor dat bij ontwikkelingssamenwerking de primaire landbouw in derde wereldlanden wordt gestimuleerd. Dit vermindert de honger en armoede ter plekke en biedt de lokale bevolking mogelijkheden zich economisch te ontwikkelen. Ook zullen ontwikkelingslanden dan beter in staat zijn de beschikbare exportruimte op de Europese markt volledig te benutten. Nu al importeren de 15 EU-landen tegen een waarde van 35 miljard euro meer landbouwproducten uit ontwikkelingslanden dan de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Japan gezamenlijk doen. De LTO-notitie Mythe en realiteit van het Europese suikerbeleid schetst het mondiale beleid voor de productie en handel in ruwsuiker en witsuiker. Hieruit blijkt dat tal van landen in Afrika, de Caraïbiën en de Pacific baat hebben bij het huidige EU-suikerbeleid. Specifieke regelingen leveren ontwikkelingslanden jaarlijks zeker één miljard euro op. Bij afbraak van het EU-suikerbeleid zullen Braziliaanse grootgrondbezitters de dominante positie die ze recent in de wereldsuikerproductie en -handel opbouwden, verder uitbreiden. Dit ten koste van kleine boeren in ontwikkelingslanden en van 300.000 suikerbietentelers en 160.000 werknemers van de suikerindustrie in de huidige EU.

LTO Nederland heeft de notitie gestuurd naar staatssecretaris Van Ardenne (OS), de ministers De Hoop Scheffer (BuZa), Veerman (LNV), Hoogervorst (EZ) en Kamp (VROM) en aan de Tweede Kamer. Verzocht is de notitie te betrekken bij de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken op 3 en 4 december a.s.

Nadere informatie: Reinout Wijbenga (tel. 070 - 3382768) en Geert Pinxterhuis (tel. 070 - 3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)