Gemeente Zoetermeer

Preventief fouilleren op Zoetermeerlijn

De burgemeester wil preventief fouilleren mogelijk maken, onder meer ter ondersteuning van de lik-op-stuk-acties die Politie Haaglanden in januari op de Zoetermeerlijn gaat houden. Een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet dit mogelijk maken.

De voorgestelde wijziging van de APV geeft de burgemeester de bevoegdheid een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Vervolgens kan de Officier van Justitie - binnen het veiligheidsrisicogebied preventief fouilleren gelasten. Dit betekent dat de politie kleding, vervoermiddelen en bagage mag onderzoeken op de aanwezigheid van wapens.

Achtergrond
Door personeelsgebrek bij de KLPD-Spoorwegpolitie en de Nederlandse Spoorwegen is het niet mogelijk gebleken de treinen op de zogenoemde risicotijden (s avonds na 20.00 uur en in de weekendavonden en nachten) extra te bemannen met NS-controleurs of personeel van de Spoorwegpolitie. Dit terwijl veel reizigers zich niet altijd veilig voelen op de Zoetermeerlijn. Gemeente Zoetermeer en Politie Haaglanden vinden dit onacceptabel. Politie Haaglanden wil in het nieuwe jaar daarom gedurende 4 tot 6 weken op en rond de Zoetermeerlijn lik-op-stuk-acties voeren. Dit betekent dat de treinen tijdens risicotijden worden beveiligd door politiepersoneel en dat er ook extra toezicht zal zijn op de stations en het omliggende terrein.

Het is de Politie Haaglanden bekend dat er wapengebruik is op de Zoetermeerlijn. Om tegen dit wapenbezit krachtig op te kunnen treden tijdens de lik-op-stuk-acties, kan het wenselijk zijn dat de politie preventief fouilleert. In het komende overleg in de locale driehoek (Officier van Justitie, commissaris van de politie en de burgemeester) komt dit aan de orde.

De politie wordt tijdens de lik-op-stuk-acties verder nog ondersteund met extra toezicht van een particulier beveiligingsbedrijf. Een onlangs toegekende subsidie van Stadsgewest Haaglanden maakt dit mogelijk.

Procedure
Over de voorgestelde wijziging van de APV kan een referendum worden gehouden. Om preventief fouilleren al in januari mogelijk te maken, wordt voorgesteld om de zogenoemde spoedprocedure van de Tijdelijke referendumwet te volgen. Het besluit kan dan direct na de bekendmaking ervan in werking treden. Normaal gesproken zou dit pas na 6 weken na bekendmaking gebeuren. De bevolking houdt de mogelijkheid om een referendum te beginnen. Mocht dit gebeuren en neemt de gemeenteraad de uitslag van het referendum over, dan wordt het besluit alsnog ingetrokken.
Het voorstel Zesde wijziging Algemene Plaatselijke Verordening voor Zoetermeer (preventief fouilleren) wordt op maandag 2 december besproken in de raadscommissie Bestuur en Veiligheid en komt op maandag 16 december aan de orde in de gemeenteraad.

Laatste wijziging: 29-11-2002