Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 29 november 2002

BNA-standpunt Vitale Architectuur aangeboden aan Van Geel

Tijdens de Nationale Dubo Dag 2002 overhandigde BNA-voorzitter ir. K. van der Hoeven het eerste exemplaar van het Standpunt Vitale Architectuur aan demissionair staatssecretaris Van Geel van VROM.

De Bond van Nederlandse Architecten BNA presenteert met het Standpunt Vitale Architectuur een visie die het duurzaam bouwen nieuw perspectief geeft door de aanzet geven voor een strategie om meer vernieuwend en duurzaam te ontwerpen en te bouwen. Een strategie waarin duurzaamheid niet gezien wordt als een toegevoegde waarde, maar juist als een architectonische kwaliteit. Architectuur is in deze context niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook veerkrachtig, dynamisch en flexibel, zowel in de relatie tussen vorm, functie en bouwtechniek als ook op de verschillende schaalniveaus en in de tijd gezien.
Een strategie die de essentie in het denken over duurzaamheid een nieuw elan geeft met aanbevelingen waarbij een meer vitale architectuur mogelijk wordt. Aanbevelingen in de richting van architecten, opdrachtgevers, adviseurs en de overheid om anders te ontwerpen, om het proces anders in te richten en om een ander klimaat te scheppen. Met als uiteindelijke doel het realiseren van werkelijk duurzame gebouwen die door de generaties die na ons komen met plezier kunnen worden gebruikt en onderhouden.

Van Geel juichte de bereidheid tot het lange termijn denken in plannen en projecten van harte toe. Hij zie dat architectuur niet alleen het gebouw betreft, maar ook de stedenbouw en de omgeving die de kwaliteit van de openbare ruimte bepalen waarmee duurzaamheid en duurzaam bouwen wordt bereikt. Voorts stelde hij dat een gebouw een optelsom van regels is, hetgeen een geïntegreerde aanpak vergt. In dit licht noemde Van Geel de noodzaak tot heroriëntatie van regels om het doel centraal te stellen, en niet het middel. Hij sprak tot slot de wens uit dat het manifest beklijft bij de architecten en tot activiteiten leidt.

Het manifest is te vinden op de website van BNA.