Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
Viss. 2002/7160
datum
29-11-2002

onderwerp
Implementatie brandstofmiddelen en nieuw Gemeenschappelijk Visserij Beleid
TRC 2002/10244

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 27 juni 2002 (Tweede Kamer Vergaderjaar 2001-2002, 28000 XIV, nr. 88) bent u op de hoogte gesteld van de geprogrammeerde uitgaven vanuit de zogenaamde brandstofmiddelen, waarover de staatssecretaris van Financiën en mijn ambtvoorganger op 21 september 2000 een akkoord hebben bereikt met vertegenwoordigers van de visserijsector. In genoemde brief is aangegeven dat er van de totaal beschikbare middelen (68,1 miljoen euro) 63 miljoen euro aan uitgaven zijn geprogrammeerd. Een deel van deze programmering betreft reserveringen voor sanering en een aantal duurzaamheidprojecten. Sindsdien zijn geen nieuwe commiteringen meer aangegaan door de Stuurgroep Dieselgelden. Wel liggen er inmiddels een aantal nieuwe voorstellen.

datum
29-11-2002

kenmerk
Viss. 2002/7160

bijlage

In de hervormingsplannen voor de Europese visserij van Europees Commissaris Fischler wordt voor een duurzame visserij, een verdere sanering van de visserij-inspanning noodzakelijk geacht. Inmiddels is duidelijk dat de kabeljauwpproblematiek ook een grote impact kan hebben. In het Algemeen Overleg van 21 november jl. heeft een aantal fracties gevraagd om de mogelijkheden na te gaan om geld vrij te maken voor de sanering en voor sociaal-economische begeleiding van deze ontwikkeling. Of deze middelen daadwerkelijk noodzakelijk zijn, is afhankelijk van de uitkomst van de komende landbouw- en visserijraad. Mijn prioriteit voor sanering en duurzaamheid heb ik uiteengezet tijdens het Algemeen Overleg. Dit geldt eveneens voor mijn inzet in de landbouw- en visserijraad.

Tegen bovengeschetste achtergrond stel ik u met deze brief op de hoogte van mijn voornemen om in afwachting van de uitkomst van de Decemberraad, een sterk terughoudend beleid te voeren voor verdere toekenning van brandstofmiddelen aan nieuwe projecten. Alleen voor die projecten die onontkoombaar zijn vanwege eerdere toezeggingen zal worden bezien of en hoe die doorgang kunnen vinden. Een aantal programma's dat wordt gefinancierd uit de brandstofmiddelen past in het EU-structuurbeleid voor de visserij. Hierdoor is er de mogelijkheid van Europese bijdragen vanuit het Financieringsinstrument voor de Oriëntatie van de Visserij (FIOV). Ik ben voornemens deze programma's hier onder te brengen en de geraamde ontvangsten voorlopig te reserveren voor de eerdergenoemde maatregelen die passen in het EU-structuurbeleid (GVB), voornamelijk sanering.

Met de vertegenwoordigers van de visserijsector zal ik deze voornemens nader bespreken.

Tot slot kan ik u melden dat de Europese Commissie inmiddels de eerder dit jaar opengestelde saneringsregeling heeft goedgekeurd. Ik heb besloten dit jaar nog een tweede saneringsronde open te stellen en heb ik daarvoor 9 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Voor de saneringsrelingen die nu in 2001 en 2002 zijn uitgevoerd, is in totaal EUR 17,4 miljoen uitgegeven. Hiervan komt te laste van de EU EUR 4,5 miljoen. Met deze maatregel zijn totaal 26 vaartuigen gesaneerd.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

ir. B.J. Odink


---