Dienstenbond CNV

Rechtbank stelt CWI in het gelijk in kwestie CMG 29-11-2002

Gedetacheerde ICT-er krijgt rechten uitzendkracht

Persbericht

Vandaag, 29 november 2002, heeft de rechtbank in Den Haag in spoedappèl uitspraak gedaan in de kwestie CMG. In deze ontslagzaak wenst CMG bij haar reorganisatie in Noord Nederland 118 medewerkers te ontslaan op basis van de ontslagregels voor uitzendbureaus (Bijlage B van het Ontslagbesluit). De CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten hebben vervolgens een kort geding aangespannen tegen het CWI, omdat deze het ontslag op basis van Bijlage B wil toestaan.

Helaas heeft de rechtbank in het spoedappèl opnieuw geoordeeld dat gedetacheerde ICT-werknemers mogen worden ontslagen op basis van de ontslagregels voor uitzendbureaus. De CNV Dienstenbond is bijzonder teleurgesteld over de uitspraak. De Rechtbank heeft geoordeeld op basis van de letter van de wet, zonder acht te slaan op het doel of de maatschappelijke betekenis van de regelgeving, aldus bestuurder Siegbert van der Velde. Dat is wellicht begrijpelijk, maar de uitspraak heeft een groot aantal ongewenste maatschappelijke effecten.

De overwegingen die voor de rechtbank een rol spelen, zijn onder andere dat detachering in juridische zin onder voorwaarden kan worden gelijkgesteld aan uitzending. Bovendien heeft de rechtbank geoordeeld dat CMG in juridische zin een uitzendbureau is, omdat zij in overwegende mate werknemers detacheert. De allocatieve functie van het bedrijf, die noodzakelijk is om gebruik te mogen maken van de uitzendregels, zou blijken uit de praktijk en hoeft niet noodzakelijkerwijs de doelstelling te zijn van de onderneming. Daar komt bij dat er geen sprake is van een keuze voor bedrijven. Bedrijven die veel werknemers detacheren zijn bij reorgansiatie verplicht om te ontslaan op basis van Bijlage B. Dat betekent voor grote groepen werknemers dat de uitzonderingsbepalingen voor uitzendkrachten nu het normale ontslagrecht is geworden. Van der Velde: Naar onze mening is er een groot risico dat toepassing van die regels in de praktijk tot willekeur leidt, en het ontslaan van werknemers met een zwakkere arbeidsmarktpositie. Dat is een bijzonder slechte zaak, niet alleen voor de ICT, maar ook voor alle andere werknemers die worden gedetacheerd.

Ongeacht de uitspraak van de Rechtbank heeft de CNV Dienstenbond zowel het CWI als de Minister van Sociale Zaken verzocht om voorlopig geen ontslagaanvragen op basis van Bijlage B in behandeling te nemen. De Minister van Sociale Zaken heeft de Stichting van de Arbeid verzocht om naar aanleiding van deze kwestie te adviseren over de toepassing van Bijlage B. In dit kader constateerde de Minister dat de kwestie CMG heeft geleid tot onduidelijkheid, die de rechtszekerheid voor werkgevers en werknemers niet ten goede komt. Het lijkt dan onlogisch om Bijlage B van het Ontslagbesluit toch toe te passen, in afwachting van de aanscherping van regelgeving als resultante van een advies van de Stichting van de Arbeid.

Gezien het principiële belang van de uitspraak onderzoekt de CNV Dienstenbond de mogelijkheid van cassatie. Hierbij speelt uitdrukkelijk een rol dat de bond politiek ingrijpen urgent acht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met bestuurder Siegbert van der Velde, 0512-583 441 of 06-204 71 890, of met voorlichter Hanneke Dekker, 06-1088 4141