Gemeente Deventer

Betaald parkeren

GEMEENTE START PROEF BETAALD PARKEREN MET MOBIELE TELEFOON

De gemeente Deventer is druk bezig met het verbeteren van de parkeermogelijkheden in de stad. Eén van de acties is een proef met GSM-parkeren. GSM-parkeren houdt in dat automobilisten in Deventer met behulp van de mobiele telefoon hun parkeergeld kunnen betalen. Wie zich voor het proefproject aanmeldt hoeft dus geen kleingeld meer op zak te hebben voor de parkeerautomaat, maar kan het verschuldigde parkeergeld per mobiele telefoon betalen. Wethouder Gosse Hiemstra heeft maandag de starthandeling voor het proefproject gegeven.

GSM-parkeren betekent een verbetering van het betaal- en gebruiksgemak. Iemand die parkeert met zijn mobiele telefoon hoeft de benodigde parkeertijd niet meer van tevoren in te schatten en niet naar de parkeermeter te lopen. U betaalt dus nooit teveel. Ook is het niet meer nodig voldoende kleingeld op zak te hebben. Een abonnement kost negen euro per jaar. Daarnaast is eenmalig zes euro inschrijfgeld verschuldigd. Voor dat geld krijgt u een Persoonlijke Pagina op internet (
www.park-line.nl) waar u kunt zien wanneer en waar u hebt geparkeerd en welk bedrag u nog open hebt staan. U kunt dit bijvoorbeeld gebruiken bij het declareren.

Hoe werkt GSM-parkeren

Nadat de auto is geparkeerd, belt de parkeerder een speciaal telefoonnummer: 0900-1464, en geeft een locatiecode door. Deze locatiecodes staan vermeld op de parkeerautomaten, in combinatie met de afbeelding van een mobiele telefoon. Op basis van de locatiecode weet de computer wat de begintijd van het betaald parkeren en wat het parkeertarief is. Als de automobilist weer weg wil, meldt hij zich per mobiel af. Het bedrag wordt aan het eind van de maand per automatische incasso afgeschreven. De parkeercontroleurs kunnen via een on-line verbinding nagaan of aan de betaalverplichting is voldaan. Om het voor de parkeercontroleur zichtbaar te maken dat iemand deelneemt aan het GSM-parkeren moet de automobilist een speciale kaart achter het raam leggen.

Beveiliging

De persoonlijke Mobiel Parkeerkaart die de gebruiker bij inschrijving krijgt, is gekoppeld aan het 06-nummer. Iemand anders kan dus nooit zomaar een auto afmelden, tenzij hij belt met de telefoon van de eigenaar. Op het moment dat iemand vergeet af te melden, stopt de tijd automatisch na acht uur. Staat iemand op een kortparkeerplaats (bijvoorbeeld maximaal twee uur), dan meldt het systeem de auto na twee uur af.

Proef

De proef met GSM-parkeren loopt tot en met 30 april 2003 en wordt georganiseerd in samenwerking met de firma Park-Line uit Den Haag. GSM-parkeren is door Park-Line ontwikkeld en dit bedrijf heeft het systeem met succes ingevoerd in Den Haag, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Delft. Deelnemers kunnen ook in deze steden GSM-parkeren.

Informatie voor deelnemers

Wie mee wil doen of meer wil weten over GSM-parkeren kan contact opnemen met Park-Line, telefoon 0900-72755463 (45 cent per minuut) of een kijkje nemen op de website
www.park-line.nl.