Gemeente Noordwijk

P E R S B E R I C H T

MOBIEL JONGEREN INFORMATIEPUNT IN NOORDWIJK

Een omgebouwde SRV-wagen zal in Noordwijk dienst gaan doen als mobiel Jongeren Informatie Punt (JIP). Burgemeester en wethouders gaan akkoord met het verzoek dat het Jongerenwerk Noordwijk hiervoor bij de gemeente heeft ingediend. De wagen zal verschillende locaties aandoen. Van daaruit verzorgt het Jongerenwerk sportactiviteiten; tevens doet de wagen dienst als ontmoetingsplaats en als sleutelwerkplaats. Wanneer de JIP gaat rijden is nog niet bekend.

De mobiele JIP is een al langer bestaand plan van het Jongerenwerk. De zeecontainers aan het Irisplein worden verwijderd. Driemaal in de week konden jongeren de containers gebruiken om onder toezicht van het Jongerenwerk te sleutelen aan fietsen en brommers. De komst van de containers riep veel bezwaren op bij overlast vrezende omwonenden en bij ouders van leerlingen van de Witte School. Wethouder Van Bockhove is dan ook verheugd over de oplossing die de JIP biedt: "Van enige overlast bij de containers is ons niets bekend, er zijn geen klachten binnengekomen. Dus het zou extra zuur zijn als de jongeren de dupe zouden worden. Maar uit ervaring weten wij natuurlijk ook hoe gevoelig jongerenvoorzieningen bij omwonenden kunnen liggen. Ik kan dat wel n beetje meevoelen, maar we moeten ook niet te angstig zijn. Jongeren moeten zich gewoon in het dorp kunnen ontplooien en niet de bebouwde kom uit worden gejaagd. Maar als aanvulling op een vaste ontmoetingsplek lijkt zon mobiele voorziening een ideale oplossing voor iedereen. Er is minder druk op één buurt en je bereikt er ook nog eens een grotere groep jongeren mee."

Met de JIP in plaats van de zeecontainers vermijdt de gemeente bovendien onnodige juridische procedures. De containers blijken niet te zijn geplaatst op de positie die in de vergunning is voorgeschreven.

De zeecontainers aan het Irisplein waren een tijdelijke voorziening, die was bedoeld als aanvulling op het jongerencentrum Time Out. Dit is nu gevestigd in de voormalige Willibrordmavo. Na realisering van de eveneens voorlopige ontmoetingsplek bij de Northgosporthal zouden de containers weer verdwijnen.

Onder de jongeren bestaat grote vraag naar een veilige ontmoetingsplek waar kan worden geknutseld en waar informatie kan worden verkregen over zaken die hen aangaan, zoals: werk, studie, seksualiteit en drugs.

Noordwijk, 25 november 2002

AJZ/Communicatie, tel. 071-3660451