DIERENBESCHERMING

Symposium Dierenbescherming en Natuurbescherming

Persuitnodiging

Symposium Dierenbescherming en Natuurbescherming: Filosofieën, gemeenschappelijke belangen, en samenwerking

Den Haag, 28 november 2002- Het Nederlands Comité voor IUCN en de Dierenbescherming organiseren met financiële ondersteuning van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij op 3 december 2002 in het museum Naturalis (Leiden) een symposium over de (soms) verschillende belangen van dieren- en natuurbescherming. In het symposium wordt uitgebreid gesproken over de mogelijkheid tot samenwerking tussen beide bewegingen.

Ondanks het gemeenschappelijke werkterrein kwam het in het verleden soms tot flinke botsingen tussen dieren- en natuurbeschermers. Dierenbescherming richt zich primair op de bescherming van het individuele dier, terwijl natuurbescherming gericht is op bescherming van natuurlijke ecosystemen en dieren op het niveau van soorten beschouwt. Met dit symposium wordt een begin gemaakt met een constructieve dialoog die hopelijk leidt tot samenwerking en afstemming.

Onderwerpen die op het symposium aan bod komen, zijn: faunavervalsing, grote grazers, jacht en de handel in exotische dieren en planten. Elk van deze onderwerpen zal zowel vanuit dierenbeschermings- als natuurbeschermingsoptiek worden belicht en worden gevolgd door een plenaire discussie. Aan het woord komen onder meer Dr. Henk Verhoog, senior onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als resultaat van het symposium wordt ondertekening beoogd van een intentieverklaring om tot verregaande samenwerking te komen.

einde bericht