ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

Drie Prinsessen-moeders planten geboortebomen voor hun kindjes

Op 3 december om 13.00 uur zullen de Prinsessen Laurentien, Marilène en Annette in Mierlo (bij Eindhoven) het derde geboortebos van Stichting Nationale Boomfeestdag openen. Dit gebeurt door het planten van geboorte-bomen (Koningslindes) voor hun kindjes. Prinses Laurentien zal de boom voor dochter Eloise planten, Prinses Marilène voor Anna en prinses Annette de boom voor haar dochter Isabella. Gezamenlijk zullen zij vervolgens de vierde geboorteboom planten voor Marilène's zoon Lucas.

De Stichting Nationale Boomfeestdag (SNB) bestaat dit jaar 45 jaar. Hoofdactiviteit is
de Nationale Boomfeestdag, die jaarlijks wordt gevierd in ruim 80 % van de gemeenten met meer dan 130.000 kinderen. Sinds 1990 bestaat de mogelijkheid om bij de Stichting een geboorteboom te kopen, een oud gebruik dat de Stichting heeft opgepakt als uiting voor haar doelstelling: kinderen moeten kunnen opgroeien in een gezonde, groene wereld.

De geboortebossen zijn allen eigendom van Staatsbosbeheer (SBB), de organisatie waarmee SNB een nauwe samenwerking heeft. Het eerste geboortebos ligt in Uchgelen en het tweede in Utrecht. Het derde geboortebos komt dus in Mierlo. Het is onderdeel van het bosplan Vaarle, gerealiseerd door het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven: een samenwerking tussen een aantal gemeentes rondom Eindhoven, die ter compensatie van haar stedelijke uitbreidingen ruim 100 ha bos aanleggen.

De SNB krijgt de komende jaren min. 8,5 ha bos tot haar beschikking om geboortebomen te planten. Het bos wordt eigendom van SBB; zij gaat het beheren en onderhouden volgens haar doelstelling: creëren van een duurzame leefomgeving voor mens, plant en dier. Uiteindelijk zullen de geboortebomen dan ook opgaan in het bos. De namen van de kindjes, die het geboortebos gerealiseerd hebben, blijven zichtbaar op panelen die jaarlijks geplaatst gaan worden. De 4 Koningslinden worden aangeboden door SBB en worden, volgens oud gebruik, omheind met een hekwerk (aangeboden door B&G-hekwerk te Best). Hierdoor blijft het een markante plek in het bos. Een 30-tal jonge ouders en hun kindjes zullen eveneens aanwezig zijn om voor hun nieuwgeborene een geboorteboom te planten.

Locatie ontvangst: Golfbaan de Gulbergen, Heiderschoor 26. Mierlo (0492- 59 24 55)
Tijdstip aankomst Prinsessen:12.30 uur.
Nadere informatie: Peter Derksen 06-53 35 9046 of Annette Schrier:
030-69 26 223
Noot voor de pers:s.v.p. accrediteren bij Rijksvoorlichtingsdienst. Voor route en meer informatie: www.boomfeestdag.nl

Het blijkt meer en meer dat er grote behoefte bestaat aan groene, levende monumenten. Niet alleen een bos als symbool voor een groene wereld, zoals het geboortebos maar ook als steun of ter nagedachtenis. Het Regenboogbos op Texel is een bos voor ernstig zieke kinderen en het Koningin Wilhelminabos te Dronten is een herinnering aan dierbaren overleden aan kanker. Beiden zijn eveneens activiteiten van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

De Boomfeestdag wordt mede mogelijk gemaakt door: Volvo Nederland Personenauto B.V., REMU-ecostroom, gebr. Van den Berk Boomkwekerijen en GoodWood Investments

29 nov 02 12:35