Katholieke Universiteit Nijmegen

Tissue Doppler Imaging. Echocardiographic assessment of anthracyclines cardiotoxicity in children

Datum 3-12-2002

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Mw. L. Kapusta

promotores Prof. dr. ir. J.M. Thijssen, prof. dr. O. Daniëls
copromotores Mw. dr. J. Groot-Loonen

faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Celdodende middelen (cytostatica), die gebruikt worden bij behandeling van jeugdkanker, kunnen een schadelijke invloed hebben op de hartspier. Voor het aantonen van hartschade wordt echocardiografie (ultrageluidsonderzoek van het hart) gebruikt. Dit onderzoek is patiëntvriendelijk, levert geen stralingsschade op en is kosten effectief.
Recent is de echocardiografie sterk verbeterd door de introductie van de zogenoemde tissue Doppler imaging (TDI), d.w.z. afbeelding van de weefselsnelheid. Met deze techniek kan de snelheid van bewegen van de hartspier in kleurenbeelden worden weergegeven. Dit TDI onderzoek levert een schat aan nieuwe gegevens op over de hart functie. De vraag was: welke van de gegevens, die verkregen worden met TDI tijdens of na de behandeling met cytostatica, afwijkend zijn. Daarvoor moesten eerst normaalwaarden van kinderen verzameld worden. Mw. Kapusta heeft voor haar promotie-onderzoek meer dan 150 gezonde kinderen werden volledig onderzocht voor het verkrijgen van de TDI normaalwaarden. Vervolgens heeft zij 120 patiënten tijdens en na de behandeling voor kanker, op dezelfde manier onderzocht. Hierbij werden per kind 53 verschillende echo en TDI gegevens vastgelegd. Uit statistische analyse bleek dat reeds met slechts 8 van de 53 gegevens een diagnostische index kon worden berekend waarmee de groep van behandelde kinderen te onderscheiden is van de gezonde groep.
biografie Mw. Kapusta (Berg en Dal) is sinds 14 november 1994 tot op heden als kindercardioloog verbonden aan het Kinderhartcentrum en aan de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC St. Radboud Nijmegen. contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen email l.kapusta@cukz.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28