NATIONAAL COMITE 2003

Rolstoelpieten overmeesteren staatssecretaris Ross

Rolstoelpieten overmeesteren staatssecretaris Ross
- Gehandicapten tonen zich van hun sterkste kant tijdens openingsmanifestatie Europees Jaar 2003-

Dinsdag 3 december 2002 om 10.15 uur in Hal 3 van de Jaarbeurs te Utrecht verstoren gehandicapten op onverwachte wijze de openingshandeling door staatsecretaris Ross (VWS) voor het Europees Jaar van mensen met een handicap. Geïrriteerd over de discussie van de onmogelijkheid van rolstoelpieten bij de sinterklaasviering, komen Sint en rolstoelpieten op spectaculaire wijze vanuit het dak 'abseilen' en overmeesteren zij tezamen met gemotoriseerde pieten met een handicap de aanwezige sprekers en deelnemers. Verbolgen over de ontkenning van hun bestaan laten zij zich van hun sterkste kant zien, en bieden een petitie aan waarbij erkenning van maatschappelijke rechten wordt geëist. In 2003 dienen alle drempels, ook op de Nederlandse daken, te worden geslecht!

De derde december, Internationale Dag van Gehandicapten, is dit jaar de openingsdag van het Europees Jaar van mensen met een handicap 2003.

Europees Jaar van mensen met een handicap 2003

Het jaar 2003 is door de Europese Unie uitgeroepen tot Europees Jaar van mensen met een handicap. Het Jaar wil het contact tussen mensen met en zonder handicap versterken en verbeteren, strijden tegen vooroordelen en aandacht vragen voor maatschappelijke rechten en toegankelijkheid van voorzieningen. In Nederland wordt het Jaar georganiseerd door een Nationaal Comité waarvan Job Cohen de voorzitter is. Verder hebben Jan Troost (voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad), Andree van Es, Herman Wijffels, José Smits, Ellen de Lange en Kersen de Jong zitting in het Comité.

Tijdens de openingsmanifestatie zijn onder meer de demissionaire staatssecretarissen van Volksgezondheid Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, respectievelijk Clemence Ross-van Dorp en Marc Rutte aanwezig.

Rolstoelpiet niet welkom in vele gemeenten

Maatschappelijke integratie, positieve beeldvorming en gelijkberechtiging van mensen met een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking lopen als een rode draad door het Jaar. Het leek het Nationaal Comité dan ook een goed idee voor deze dingen aandacht te vragen bij de intocht van Sint Nicolaas door middel van het inzetten van zogenaamde Rolstoelpieten. Een tiental Nederlandse gemeenten reageerde onmiddellijk positief op de desbetreffende oproep. De meeste andere gemeenten reageerden negatief.
Daar waren soms botte en voor gehandicapte mensen ronduit kwetsende reacties bij, zoals: Nog even en we hebben een stotterpiet en een homosint. En: Het Sinterklaasfeest moet een kinderfeest blijven. Daar horen dus geen politiek correcte 'zeurpieten', laat staan 'zielepieten' bij ... enzovoort. Sommige gemeenten noemden het daarbij organisatorisch niet mogelijk om rolstoelpieten op straat te laten rijden!

Einde Persbericht

Noot voor de redactie,