Gemeente Stadskanaal

Nieuwsberichten

27-11-2002
Handhaving bouw- en woningtoezicht in gemeente Stadskanaal

De gemeente heeft een belangrijke taak in het voorkomen van illegaal gebouwde woningen, garages, en dergelijke. Elke gemeente heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid voor het organiseren van deze taak. Maar hoe is dit nu in de gemeente Stadskanaal geregeld?

Ingediende bouwplannen moeten voldoen aan de eisen uit de bouwverordening en er wordt gekeken of het plan past in het bestemmingsplan. Verder moet het bouwplan voldoen aan 'redelijke eisen van welstand'. Nadat een bouwvergunning is verleend volgt de controle gedurende het bouwproces.
De gemeente opgedeeld in twaalf routes die regelmatig worden gereden en waarbij wordt gecontroleerd op clandestiene bouw, gebruik van panden en terreinen in strijd met het bestemmingsplan. Ook zijn er controles op het naleven van de eisen in de bouwvergunning. Ook burgers trekken soms aan de bel als men denkt dat ergens illegaal wordt gebouwd, waarna een medewerker van de gemeente gaat kijken. Alle resultaten van deze controles worden in een computersysteem opgeslagen. De gemeente kan op deze manier de regels steeds beter handhaven.
Meer informatie over de handhaving bouw- en woningtoezicht vind u in de Spreekbuis van december 2002.