Ministerie van Justitie

Tweede Kamer steunt het veiligheidsplan
3 december 2002

Het kabinet heeft gisteren op hoofdlijnen de steun gekregen van de Tweede Kamer voor het veiligheidsplan. Kritiek kwam van de oppositie over het ontbreken van voldoende preventieve maatregelen. Het veiligheidsplan gaat om het terugwinnen van de publieke ruimte, stelde minister Remkes (BZK). In de ogen van het kabinet betekent dat ook dat de politie oneigenlijke taken moet afstoten.

Het kabinet heeft tot 2006 een kleine miljard euro uitgetrokken om de samenleving veiliger te maken. Het veiligheidsplan biedt ruim honderd maatregelen om dat te bereiken, waaronder uitbreiding van politie, justitie en rechterlijke macht. Repressieve maatregelen voeren de boventoon. De nadruk ligt op de aanpak van veelplegers, de draaideurcriminelen en de criminaliteit onder de jeugd, waarbij vooral het tegengaan van geweld prioriteit heeft.

Gemeenten hebben ook een zelfstandige verantwoordelijkheid om straten schoon en veilig te houden. Daarin past ook een eigen bijdrage van burgers en bedrijfsleven. Donner ziet geen ruimte voor een fiscale tegemoetkoming voor winkeliers om hun eigendommen te beveiligen.

Minister Donner kondigde een uitbreiding aan van de strafbevoegdheid van de politierechter. Afgelopen zomer werd al bepaald dat de alleensprekende rechter in plaats van maximaal zes maanden cel twaalf maanden mag opleggen. De verruiming was bedoeld voor een snellere bestraffing van drugskoeriers, door één in plaats van de gebruikelijke drie rechters. Minister Donner gaat onderzoeken of de twaalf maanden kunnen worden verhoogd tot twee jaar.

De aangekondigde wetsvoorstellen voor een algemene identificatieplicht en voor strafbaarstelling van illegaal verblijf in Nederland worden na de verkiezingen bij de Tweede Kamer ingediend.

Voor het plaatsen van twee gevangenen op een cel wil Donner bestaande voorzieningen aanpassen. Het gaat om het terugdringen van de kosten van de bewoning van een cel.