ChristenUnie


Burgers inzetten bij betrapping op heterdaad Maandag 2 December 2002 - 17:37

ChristenUnie wil Hoge Snelheidslijn voor opsporing en vervolging

De ChristenUnie wil dat de politie zich meer concentreert op directe opsporing. "De politie moet standaard hoge prioriteit geven aan heterdaad-meldingen en de pakkans vergroten door burgers in te schakelen bij betrappingen op heterdaad", vindt André Rouvoet. Opsporing achteraf kost veel geld en veel menskracht. Betrappen op heterdaad is efficiënter en effectiever. Achteraf opsporen is ingewikkeld en kost veel geld en vooral veel tijd. "Er is een reeks van verbeteringen met betrekking tot het inschakelen van burgers nodig, zodat een soort Hoge Snelheidslijn voor opsporing en vervolging ontstaat", aldus Rouvoet. Hij diende vandaag een motie met die strekking in tijdens het wetgevingsoverleg over politie en recherche.

De Tweede Kamer debateert vandaag over het veiligheidsprogramma Naar een veiliger samenleving van de ministers Donner en Remkes. De ChristenUnie betwijfelt of het ambitieuze plan wel realistisch is. Veiligheid is verkiezingsthema nummer 1. De burgers verwachten dat de overheid hen veiligheid biedt en de overheid wekt de indruk dat zij dat kan. De ChristenUnie stelt dat burgers terecht bescherming van de overheid verlangen, maar constateert tegelijk dat de samenleving zelf de hoofdleverancier van veiligheid is. 85% van de verdachten van misdrijven wordt direct vanuit de samenleving 'aangeleverd'. "Dat moet de overheid erkennen om daar vervolgens nog beter gebruik van te maken", aldus Rouvoet.

De ChristenUnie wil burgers via spotjes van Postbus 51 wijzen op hun mogelijkheden om bij te dragen aan de veiligheid van zichzelf en van anderen. De partij wil op die manier ook een einde maken aan de verwarring over de alarmnummers. Het landelijke nummer 0900-8844 is alleen bedoeld en geschikt voor niet spoedeisende meldingen. Rouvoet: "Burgers moeten daarom weten dat het 112-nummer er niet alleen is voor levensbedreigende situaties, maar dat zij ook direct 112 kunnen bellen om melding te maken van alle misdrijven waarbij de politie op heterdaad kan arresteren".

---