Politie Amsterdam-Amstelland

Preventief fouilleren
27-11-2002. Vanaf 20 november mag de politie ook in Amsterdam gebruik maken van preventief fouilleren om wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Maar wat betekent dat nu precies voor u? Wij hebben voor u een korte samenvatting gemaakt over het hoe, wat en waarom van preventief fouilleren.

---

Onderkoelde inbreker
3-12-2002. Rond halfvier vannacht kwam bij de politie een melding binnen dat er door twee mannen ingebroken werd op een boot. Agenten konden op aanwijzing van een oplettende getuige één van de verdachten (een 17-jarige jongen) aanhouden. De tweede verdachte rende bij het zien van politiemensen weg en sprong vervolgens aan het einde van de Houtmankade in het water. Herhaaldelijk trachtten de agenten de man uit het water te praten. Hij weigerde eruit te komen en zwom steeds verder. Hierop werd de hulp van een duikploeg van de brandweer ingeroepen. Even later werd de inbreker door de duikers uit het water gehaald. Hij is met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis overgebracht en ter observatie opgenomen.


---

Voertuigcriminaliteit
3-12-2002. Gisteren tussen zeven uur s ochtends en halfdrie s middags werden op het Europa- en Museumplein twee uitgebreide verkeerscontroles gehouden in het kader van de
Voertuigcriminaliteitestafette. Hierbij werden 309 autos en 120 bromfietsen gecontroleerd. 162 bestuurders kregen een proces-verbaal. Drie bromfietsen en een auto die vermoedelijk gestolen waren, zijn in beslag genomen. Drie bestuurders moesten nog een openstaande geldboete betalen. In totaal werden circa 65 politiemensen ingezet. De bij deze acties aanwezige ambtenaren van de Dienst motorrijtuigenbelasting hadden hun handen vol aan zes specifieke overtredingen. Het betrof hier onder meer het misbruik van een handelaarkenteken (groene platen) en een Nederlander die met een buitenlands kenteken reed. De eerste kreeg een boete van 622 euro en de laatste moest 1760 euro betalen.


---

Poging overval winkel
2-12-2002. Zaterdagochtend hebben twee mannen geprobeerd een winkel aan het Delflandplein te overvallen. Daarbij ontstond een worsteling met één van de medewerksters. Zij wist uiteindelijk te ontkomen, waarop de rovers er zonder buit vandoor gingen. Ramkraak juwelier


Foto: Marcel Kindt

28-11-2002. Vannacht werd een juwelier aan de Zijdstraat in Aalsmeer bezocht door ramkrakers. Even voor vier uur werd een omwonende wakker van een hoop kabaal. Hij zag dat er een auto tegen het pand van de juwelier stond. Drie of vier mannen met bivakmutsen gingen de winkel binnen en kwamen met een aantal zakken naar buiten. Daarna stapten zij in een andere auto en gingen er vandoor, richting de Dorpsstraat.