Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Assen 3-12-2002
Persberichten dinsdagochtend 3 december 2002 Ernest Zinsmeyer 0592 361127 / 06 22662875

Piket en persvoorlichting tot donderdagmiddag

Ongeval met letsel
EMMEN Maandagavond even na 18.0 uur is een 42-jarige vrouw uit Emmen gewond geraakt bij een ongeval op de Weerdingerstraat. Ze stak deze straat te voet over, en werd daarbij aangereden door een personenauto, bestuurd door een 28-jarige vrouw uit Nieuw Weerdinge. Via de voorruit kwam ze op straat terecht. Per ambulance is ze naar het Scheperziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze de arm uit de kom had.

Woninginbraak
HOLSLOOT Maandagavond ontdekten de 59-jarige bewoner van de Jongbloedvaart dat in hun woning was ingebroken. Een raam was ingeslagen, en de breedbeeld-tv was verdwenen.

Brutale diefstal
ZUIDWOLDE Maandagavond tegen 19.45 uur is een brutale diefstal gepleegd in een dierenartspraktijk aan de Hoogeveenseweg. Na het spreekuur hoorden medewerkers dat er nog iemand in de wachtruimte was. Toen ze gingen kijken renden twee mannen naar buiten en sprongen in een auto. Uit de kassa bleek een paar honderd Euro te zijn gestolen. Deze auto, vermoedelijk een blauwe Mercedes, reed met een hoop lawaai achteruit weg in de richting van Hoogeveen. Andere automobilisten moesten ervoor aan de kant. De politie wil graag in contact komen met deze automobilisten, en eventueel andere getuigen die informatie hebben over deze diefstal. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie in De Wolden, telefoon 0900-8844, of via het emailadres dewolden@politie-drenthe.nl

Winkeldief opgepakt
HOOGEVEEN Maandagavond is in een supermarkt aan de Wielewaal een 44-jarige man uit Hoogeveen betrapt bij de diefstal van een stuk kaas. Hij werd aangehouden, kreeg een gratis rit naar het politiebureau, en kon daarna met een snelrechtdagvaarding de straat weer op.

Vrouw aangehouden na vernieling winkelruit
EMMEN Maandagnacht tegen 2.45 uur kreeg de politie een melding binnen dat in de Noorderstraat een ruit van een stomerij was ingegooid. Kort daarop werd op het parkeerdek aan de Westerstraat een 20-jarige vrouw uit Emmen aangetroffen, die daar over de reling wilde springen. Ze werd tegengehouden en meegenomen naar het bureau. Omdat ze ook verdacht wordt van de vernieling van de ruit, is ze ingesloten.

Uitslaande woningbrand
ASSEN Maandagavond omstreeks 23.15 uur is brand ontstaan in een woning in de Troelstralaan. De 37-jarige bewoner hoorde een knal en zag even later dat er brand in zijn woning was. Hij is snel naar beneden gegaan is daarbij verkeerd terechtgekomen. Voor controle is hij naar het WZA gegaan. Daar bleek hij een beenbreuk te hebben opgelopen. Inmiddels brandde de woning op de zolder, onder het dak en boven een afgetimmerd plafond, waardoor de brandweer en niet bij kon. In aangrenzende woningen, het betreft een rij van 8 duplexwoningen, waren de andere bewoners naar buiten gekomen. Niemand raakte verder gewond. Na enige tijd was de brand onder controle, maar een deel van het dak moest worden verwijderd om te kunnen blussen. Daarbij is een hoogwerker ingezet. Bij de bluswerkzaamheden werd op de zolder van de 37-jarige man een complete hennepkwekerij aangetroffen. Daar is de brand ook ontstaan. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De zolder is leeggehaald, ook in verband met het gevaar van een nieuwe brand. Alle spullen van de plantage kwamen op een gegeven moment door het plafond naar beneden, in de woonkamer. De woning van de 37-jarige man, en de woning daaronder liepen zware schade op, en zijn de eerste tijd niet bewoonbaar. De twee woningen ernaast bleven redelijk onbeschadigd. De bewoner zal later worden verhoord over de hennepkwekerij, ook in verband met de oorzaak van de brand.

De laatste tijd wordt met grote regelmaat een hennepkwekerij aangetroffen in woningen, vaak in afgetimmerde gedeelten. Ook vanwege het gevaar voor de veiligheid in woonomgevingen wordt daar tegen opgetreden. Vaak blijkt dat er onkundig met elektriciteit wordt omgegaan; brandbaarheid van materialen, de temperatuur en de invloed van de droogte van de lucht wordt onderschat. Of en in hoeverre dat bij deze brand een rol heeft gespeeld, moet nog duidelijk worden.

Aanhoudingen na overlast
ASSEN Maandagmiddag rond 17.00 uur kreeg de politie een melding van overlast door een groep jongeren op het Lodewijk Napoleonplein. De politie trof daar in een portiek een groep jongeren aan, veelal bekenden die regelmatig voor overlast zorgen. De groep werd aangezegd zich uit het portiek te verwijderen, waarop de agenten weer naar de auto liepen. Toen ze in de auto stapten werden ze door een 23-jarige Assenaar uitgescholden, waarbij de term Flikkersnog de netste was. De man is daarop aangehouden ter zake belediging. Een deel van de groep bemoeide zich er ook mee en probeerde de aanhouding te beletten. Na gebruik van pepperspray kon de 23-jarige worden overgebracht naar het bureau. De rest van de groep ging uiteen.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
PESSE Maandagmiddag is een 32-jarige man uit Arnhem zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij met een snelheid van 178 kilometer per uur over de A28 had gereden.