Wereld Natuur Fonds Nederland

Voorstel Europese Commissie over kabeljauwvangst

29 november 2002

De Europese Commissie stelde afgelopen woensdag voor om de kabeljauwvangst met 80e verminderen. Rigoureuze vangstbeperkingen zijn nodig om de kabeljauw voor uitsterven te behoeden, zo meent de Europese Commissie en zo meent ook het Wereld Natuur Fonds. Definitieve besluitvorming over de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid vindt half december plaats in Brussel. Daarin worden de hoofdlijnen vastgesteld van het Europese visbeleid voor de komende tien jaar. Hervorming is hard nodig omdat het beleid tot nu toe niet heeft kunnen zorgen voor duurzame visserij. De omvang van vispopulaties blijft achteruitgaan.

De meest recente schatting van de kabeljauwstand in de Noordzee is dat het aantal volwassen dieren, de paaipopulatie, op nog maar tien procent van het niveau van 1970 is. Met als gevolg dat er sinds die tijd nog maar weinig Nederlandse kabeljauwvissers overgebleven zijn. Visserijbiologen adviseren dit jaar een totaal vangstverbod. De laatste quotavoorstellen uit Brussel voor kabeljauw gaan minder ver, maar betekenen nog altijd een vangstreductie van 80àDe sociale en economische gevolgen laten zich raden.

Ieder jaar wordt er weer ruzie gemaakt over de quota. Elk jaar is er opnieuw minder kabeljauw en moeten weer enkele vissers ermee ophouden. Het Wereld Natuur Fonds vindt dat beleidsmakers en vissers zich moeten neerleggen bij de autoriteit van de wetenschap als het gaat om de omvang van vispopulaties. Visserijonderzoekers hebben geen enkel belang bij hetzij het geven van slechte adviezen hetzij het brengen van slecht nieuws voor de vissers.

De Europese Commissie stelt meerjarenplannen voor die tot een lange-termijnbeleid leiden voor een betere visstand, ook voor kabeljauw. Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt deze plannen. Als de visstand de gelegenheid krijgt te herstellen zal er over vijf of tien jaar veel meer kabeljauw gevist kunnen worden. Dat is in het gezamenlijk belang van de kabeljauw en de vissers.

Grafiek Kabeljauw in de Noordzee

De kabeljauwstand in de Noordzee. De donkere horizontale lijn op 70,000 ton geeft het biologisch minimumniveau aan. De lichte lijn op 150,000 ton is het voorzorgsniveau. Boven dit niveau is de kans klein dat er overbevissing plaatsvindt. Merk op dat aanlandingen structureel meer zijn dan het volwassen bestand (SSB= spawning stock biomass), er wordt dus stelselmatig veel onvolwassen kabeljauw gevist.

ICES-data: www:AcfmAcfmwg¤2OctWgnsskCod-347d.Doc.