Gemeente Vlaardingen


03-12-2002

Vuurwerkbedrijven moeten voldoen aan Vuurwerkbesluit

In Vlaardingen zijn zon acht vuurwerkbedrijven die consumentenvuurwerk opslaan en verkopen. Een aantal van deze bedrijven krijgt twee jaar de gelegenheid om maatregelen te nemen om te voldoen aan het nieuwe vuurwerkbesluit, gerekend vanaf 1 maart 2002. Het gaat om zowel bouw- en milieutechnische maatregelen als om organisatorische maatregelen.

Naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede heeft de regering op 1 maart 2002 nieuwe veiligheidseisen opgesteld die zijn vastgelegd in het Vuurwerkbesluit. Dit besluit maakt onderscheid tussen consumentenvuurwerk en professioneelvuurwerk, elk met hun eigen specifieke voorschriften en afstandseisen.

De DCMR heeft in opdracht van de gemeente de verkooppunten van consumentenvuurwerk onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat er weliswaar geen ernstige feiten zijn geconstateerd, maar toch een aantal maatregelen getroffen moeten worden om aan het nieuwe Vuurwerkbesluit te kunnen voldoen. Bedrijven die niet aan de nieuwe veiligheidseisen willen of kunnen voldoen kunnen gebruik maken van een door het ministerie van VROM opgestelde saneringsregeling. Er geldt een overgangsregeling tot 1 maart 2004. Tot die tijd kunnen bedrijven onder de huidige condities vuurwerk blijven verkopen. Net als ieder jaar controleren de DCMR en de politie gezamenlijk tijdens de decembermaand de naleving van de voorschriften.