Toename misbruik beren voor galproductie.

November 2002

Het aantal beren dat gebruikt wordt in de berenindustrie in drie jaar met 28% is gestegen. Een recordaantal van 9000 beren wordt gehouden in minder, maar steeds groter wordende berenboerderijen voor de levering van galvocht. Dit hebben Chinese afgevaardigden de WSPA gemeld tijdens de bijeenkomst op de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES), gehouden van 3 tot 15 november.

Drie jaar geleden bevestigden Chinese Autoriteiten al dat China bijna twee keer meer gal produceerde (7000 kg) dan zij consumeerde (4000 kg). Uit een drie jaar durend undercover onderzoek van de WSPA is gebleken dat de overige 3000 kg terug te vinden is in landen als Japan, Maleisië en Indonesië, maar ook in landen als Canada, Amerika en Australië.De groei van de Chinese berenindustrie zet door, ondanks het verbod op de internationale handel en de voortdurende kritiek op de wreedheid van het houden van duizenden beren voor de productie van gal. De agressieve internationale marketing van berengal voor het gebruik in Traditionele Chinese medicijnen en andere producten vormt een steeds grotere bedreiging voor zowel wilde beren als voor in gevangenschap levende beren. De WSPA is zeer verheugd dat CITES deze bedreiging erkent en actie onderneemt om deze te stoppen.

Op de CITES bijeenkomst is besloten tot de handhaving van de huidige maatregelen om beren wereldwijd te beschermen tegen de illegale handel in hun onderdelen. Dit betekent onder andere dat de landen met populaties wilde beren en landen die berenproducten consumeren nu aan CITES zullen moeten rapporteren welke acties zij ondernemen om de illegale handel te stoppen. Deze beslissing volgt op een intensieve lobby van de WSPA. WSPA verwelkomt ook het besluit van CITES om het criterium 'dierenwelzijn' te blijven hanteren voor registratie van fokkerijen van wilde dieren met de hoogste beschermstatus. Om (onderdelen van) beschermde diersoorten te mogen uitvoeren moeten organisaties bij CITES geregistreerd staan. Dit garandeert dat de berenindustrie -die volgens 50 specialisten nooit op een humane manier kan worden bedreven- haar producten niet legaal kan exporteren.

Een belangrijke stap is gezet in de richting van de verbetering van het lot van de beren, maar er is nog een zeer lange weg te gaan.