Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Staatssecretaris overmeesterd door rolstoelpieten

Tijdens de opening van het Europees Jaar van mensen met een handicap werd staatssecretaris Ross kort overmeesterd door boze rolstoelpieten.

Vlak voor haar openingsspeech vanochtend in de Jaarbeurs te Utrecht kwamen enkele rolstoelpieten en sinterklaas hun beklag doen bij Clémence Ross. Zij waren verdrietig over het feit dat pieten met een handicap slechts in tien gemeenten in Nederland welkom waren. De staatssecretaris was het met die kritiek eens.

Clémence Ross ging in haar speech in op de huidige discussie rond gehandicapte zwarte pieten. Het resultaat, tien deelnemende gemeenten, vond de staatssecretaris tegenvallen. Maar erger vond ze de reactie van een gemeente dat het initiatief niet kon omdat de straten niet toegankelijk waren voor rolstoelen. Dat was precies de kern van de zaak, zo meldde Ross. Aan die positie van gehandicapten - een plekje aan de zijlijn - moet zo snel mogelijk een einde komen. Vandaar het belang van het Europees Jaar van mensen met een handicap.

In totaal is 1,5 miljoen euro voor dit jaar en volgend jaar vrijgemaakt om een reëler beeld van mensen met een handicap te bereiken. Maar met geld kan de boel wel in gang gezet worden, maar niet meer dan dat, waarschuwde de staatssecretaris. Ross: Het gaat erom dat mensen die in de positie verkeren om iets voor gehandicapten te doen, daadwerkelijk actie ondernemen. Dat geldt óók voor de politiek. De komende dertien maanden moeten we optimaal gebruiken om het imago van mensen met handicaps op te krikken.