Algemene Onderwijsbond


* Aanpak lerarentekort (AOb-persbericht d.d. 3 december 2002) Aanpak lerarentekort (AOb-persbericht d.d. 3 december 2002) Onderstaand kunt het persbericht als Word-document downloaden AOb-bestuurder Gerrit Stemerding over plan aanpak lerarentekort: Moedig plan, maar geld voor uitvoering ontbreekt

Utrecht 3 december. De Algemene Onderwijsbond is blij dat het ministerie van Onderwijs eindelijk met een totaalpakket komt voor de bestrijding van het lerarentekort. Een moedig plan. Alleen ontbreekt het geld om al die plannen behoorlijk uit te voeren, zegt dagelijks bestuurder Gerrit Stemerding. Minder geslaagd vindt hij de voorstellen van Van der Hoeven in het AD voor verschillende beloning.

Beter is een bonus voor het hele onderwijspersoneel van tien procent. Met zon investeringsimpuls motiveer je leraren en zetten we met zn allen de schouders er onder om de onderwijskwaliteit op peil te houden tot het lerarentekort is opgelost. Maar zonder geld, zoals nu, gaat het niet. Dan probeer je niet voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten, maar voor een eurocent.

Volgens Stemerding zit Van der Hoeven met haar pleidooi voor een bonus voor moeilijke scholen ook op de verkeerde koers. Leraren in de steden klagen niet over geld maar over de zwaarte van hun werk. Daar moet je dus iets aan doen. Bovendien loop je het gevaar met zon bonus dat je het probleem verplaatst naar de stad en straks een plattelandsbonus moet instellen voor de tekorten daar. Volgens Stemerding is het verstandiger om het leraarsberoep over de hele linie aantrekkelijker te maken door investeringen in beloning, gebouwen en het verlagen van de werkdruk. Hij denkt daarom aan een bonus van tien procent voor iedereen.
Je ziet dat zulke maatregelen werken. Nadat de klassenverkleining in het basisonderwijs is ingevoerd kosten 1 miljard gulden verdubbelde het aantal eerstejaars op de pabo. In New York gingen alle salarissen van leraren met tien tot twintig procent omhoog: het lerarentekort is daar in één klap opgelost.
Het gisteren aan de Tweede Kamer gestuurde plan van aanpak van minister Van der Hoeven is volgens de AOb wel het eerste samenhangende plan voor het oplossen van het lerarentekort. Dat is mooi, maar gezien het ontbreken van voldoende geld voor de uitvoering uiteindelijk te mager om van een echte oplossing te spreken. Het aantrekken van meer zij-instromers vraagt bijvoorbeeld om voldoende begeleiding, aldus Stemerding, maar de ruimte daarvoor op scholen is er eigenlijk niet.Het plan om ook mensen aan te stellen die net-niet hbo-gediplomeerd zijn, is volgens hem een noodmaatregel die in uitzonderingsgevallen tijdelijk toepasbaar is. Maar juist die mensen hebben nog weer meer aandacht nodig voordat ze zelfstandig les kunnen geven.

Meer informatie bij Robert Sikkes, manager communicatie 06-12967847 PersberAanpak.doc