INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Lijsttrekkers en Kamerleden testen nieuwe StemWijzer

Onder grote belangstelling is vanmiddag in Den Haag de nieuwe StemWijzer gepresenteerd. Dit met het oog op de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari 2003. Lijsttrekkers en Kamerleden van de tien deelnemende politieke partijen werden in Nieuwspoort uitgedaagd met het stemadvies bij de eigen partij uit te komen. Van de partijen waren aanwezig:
Nicoline van Vroonhoven (CDA), Joost Eerdmans (LPF), Gerrit Zalm (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Wijnand Duyvendak (GL), Ewout Irrgang (SP), Boris van den Ham (D66), André Rouvoet (ChristenUnie), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Fred Teeven (LN).

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) publiceert al sinds 1986 de StemWijzer. Volgens IPP-voorlichter Nico Bloot is dit nodig 'om burgers meer bij de politiek te betrekken en de twijfelende kiezers in de verkiezingscampagne een handje te helpen bij het maken van een keuze'.

De website www.stemwijzer.nl groeide in de verkiezingscampagne van dit voorjaar uit tot één van de meest bezochte internetapplicaties in Nederland. Op 15 mei jl. registreerde de StemWijzer bij sluiting van de stembureaus ruim twee miljoen verstrekte stemadviezen.

De StemWijzer geeft niet alleen een stemadvies, maar laat ook in afnemende rangorde zien welke politieke partijen het beste met de gekozen antwoorden overeenkomen. Bovendien kan men de standpunten van de partijen vergelijken met de eigen standpunten.

De StemWijzer krijgt ook internationaal meer bekendheid. In september jl. is de StemWijzer met succes toegepast als Wahl-O-Mat bij de verkiezingen in Duitsland; voor volgend jaar zijn er vergevorderde plannen bij verkiezingen in België, Zwitserland en Oostenrijk. Daarnaast kende de StemWijzer dit najaar twee nominaties: één door de Koning Boudewijnstichting in Brussel en recentelijk door Internet Society Nederland. Hier werd de StemWijzer gekwalificeerd als 'ingenieus kompas in politiek woelige tijden'.

Behalve op www.stemwijzer.nl is de StemWijzer te zien zijn op de sites van onder meer de Volkskrant, Planet Internet en MSN. Ook is hij te vinden op Ukomttochook.nl (BiZa) en Nederlandkiest.nl, de site van NOS/Nova/Den Haag Vandaag.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), daarin bijgestaan door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en de Faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.

Noot voor de pers
Bij dit bericht is een foto beschikbaar die vanaf ca. 13.00 uur door de beelredactie van het ANP is/wordt verstuurd.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, voorlichting: tel. 06 24.260.449
Jochum de Graaf, projectleider: tel. 06 24.267.886


03.12.02


03 dec 02 12:45