FNV

FNV WAO-preventieplan: Minder WAO'ers en 200 miljoen bezuinigen

Door harder optreden van de Arbeidsinspectie en hogere boetes moet het lukken het aantal WAO'ers te verminderen en ruim 200 miljoen te bezuinigen op de kosten van de WAO. Dat is de kern van het WAO-preventieplan dat de FNV vandaag presenteert.

Door betere preventie en meer controle is het mogelijk de WAO-instroom jaarlijks met 18.000 te verminderen. Dit levert een besparing op van ruim 200 miljoen euro.

Dat blijkt uit WAO-preventieplan , een co-productie van vakcentrale FNV en FNV Bondgenoten. Het plan bevat 14 verbetervoorstellen. Zo zou het aantal arbeidsinspecteurs moeten verdubbelen en de boetes met een factor 5 omhoog.

FNV en bonden hameren al langer op reïntegratie en preventie als hoeksteen van het WAO-beleid. De politiek praat echter liever over de hoogte van de uitkeringen.

De controle op veilig en gezond werken in Nederlandse bedrijven is volgens de FNV een lachertje. Bedrijven maken nu eens in de 30 jaar kans op een bezoek van de Arbeidsinspectie.

Die heeft vervolgens weinig middelen om hard in te grijpen. Bedrijven betalen vaak liever de boete dan verbeteringen aan te brengen.

Het heeft iets weg van de gedoogsituatie in de horeca van vóór de caféramp in Volendam , zo zegt FNV vice-voorzitter Kitty Roozemond. Het wordt - ook op de werkvloer - tijd voor meer blauw, om het eens overdrachtelijk te zeggen. Politieke partijen hebben de mond vol over gezondheid en veiligheid. Laat ze dat ook voor werknemers maar eens waarmaken.

Voorstellen uit het plan (dat is nagerekend door technologiebureau TNO) zijn onder andere:
* verbod op overwerk en strengere controle
* een maximumnorm voor handmatig tillen

* strengere normen voor langdurig beeldschermwerk en pauzes
* invoering van een norm in de Arbo-wet voor te hoge werkdruk
* strenger optreden tegen bedrijfstakken die weigeren een Arbo-convenant te tekenen
* vastleggen van een minimumbijdrage van 100 euro per werknemer voor deskundige ondersteuning door Arbo-diensten
* Arbo-diensten moeten tenminste 30% van hun ondersteuning besteden aan preventie. 3 december 2002

Het complete WAO-preventieplan is bijgevoegd als pdf-document. Hiervoor heeft u de Acrobat-reader nodig.

Voor de toespraak van Kitty Roozemond klikt u hiernaast op toespraken.

Wilt u uw abonnement op de berichtenservice wijzigen, ga dan naar http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/9034/clearState/true/