GAIA

Wereld Handels Organisatie (WHO) ondermijnt hervorming EU-regels dierenwelzijn

Nieuwe video toont hoe de WHO pogingen tot verbetering van dierenwelzijn binnen de EU blokkeert

3 december 2002

Persbericht

© GAIA

GAIA, Compassion in World Farming Trust (CIWF) en de Europese Coalitie voor Landbouwdieren maakten vandaag op een persconferentie duidelijk, hoe de regels voor vrijhandel van de Wereld Handels Organisatie (WHO) verbetering van het dierenwelzijn binnen de EU ondermijnen. Zij roepen de EU op vastberadenheid te tonen en het hoofd te bieden aan de WHO. De WHO blijft volhouden dat vrijhandel voorrang moet krijgen op wetgeving over dierenwelzijn en dat het de EU niet is toegestaan invoer te verbieden, zelfs niet op ethische gronden. De WHO-regels maken het bovendien voor de EU lastig om verantwoorde normen voor het welzijn van landbouwdieren in te voeren. Volgens de WHO-regels, kan de EU een wrede fokmethode verbieden binnen het eigen grondgebied, maar de importvan vlees of eieren afkomstig van dieren die op diezelfde manier gefokt zijn, mag nietverboden worden. Zo ontstaat het risico dat de vooruitgang van het dierenwelzijn in de EU ondermijnd wordt door goedkope, op wrede wijze verkregen invoerproducten.
Voorbeelden van het effect dat de WHO momenteel heeft:
+ De EU overweegt herziening van het geldende verbod op legbatterijkooien. Als de WHO-regels niet aangepast worden om zo de EU de mogelijkheid te geven de invoer van eieren uit legbatterijen te verbieden, zou de EU er in het ergste geval ertoe kunnen besluiten het verbod op legbatterijkooien op te heffen.

+ Om conflicten met de WHO te voorkomen, heeft de EU het invoerverbod op bont uit landen waar wildklemmen om 13 soorten pelsdieren mee te vangen, al laten varen. De kans bestaat dat de WHO ook zal eisen dat de invoer van groeihormonen bevattend rundvlees (wat binnen de EU al verboden is) en genetisch gemodificeerde graanoogsten en veeteelt wordt toegestaan.

+ Het binnen de EU in 1993 overeengekomen verbod op de verkoop van op dieren geteste cosmetica, is nog steeds niet van kracht.

GAIA voorzitter Michel Vandenbosch zei hierover: "De WHO-regels moeten herzien worden om een eind te maken aan de schade die ze toebrengen aan het dierenwelzijn. De EU moet in alle vrijheid kunnen beslissen dat er geen producten worden ingevoerd waarvan de productie gepaard ging met wreedheid tegen dieren. Tenzij de WHO-regels gewijzigd worden, vormen zij hét grote obstakel voor de verbetering van dierenwelzijn.
Verbeteringen voor het dierenwelzijn, die worden aangetoond door wetenschappelijk onderzoek en waar het merendeel van het Europese publiek voorstander van is, komen doodeenvoudig niet tot stand door de ondermijnende invloed van de WHO."
De Europese coalitie voor Landbouwdieren heeft een video en een rapport uitgebracht die de schade aantonen die de WHO-regels al veroorzaakten en die laten zien wat voor bedreiging het vrijhandelsprincipe vormt voor het dierenwelzijn in de EU. De video werd voor het eerst vertoond tijdens een persconferentie, gehouden op 3 december om 10.30 uur in Passage Zaal, Résidence Palace, International Press Centre, Wetstraat 155, Brussel. De Europese Coalitie voor Landbouwdieren bestaat uit 24 organisaties binnen de EU die zich inzetten voor dierenwelzijn. GAIA is hiervan de Belgische vertegenwoordiger.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be