AutoRai

3-12-2002

Volkswagen Lupo GTI Sportiefste Auto van het Jaar 2002

Met ruime afstand heeft de Volkswagen Lupo GTI de verkiezing van De Sportiefste Auto van het Jaar 2002 gewonnen. Uit 156 kandidaten kozen de lezers van het Duitse autotijdschrift Sport Auto de benjamin uit Wolfsburg.

De Lupo GTI wint in de klasse van de kleine autos. Bij het tellen van de stemmen bleef hij zijn directe achtervolgers, de MINI Cooper en de Peugeot 206 GTI, met ruime afstand voor, zodat hij zich dus trots Sport Auto van het Jaar 2002 mag noemen.

Een 20 millimeter verlaagd onderstel, uitgebouwde spatborden, dorpelverbreders en grote voorbumper/-spoiler met drie markante luchtinlaten etaleren duidelijk wat deze kleine topsporter biedt: puur rijplezier. De hoge prestaties, zoals bijvoorbeeld de acceleratie van 0-100 km/h in slechts 8,2 seconden, zijn het resultaat van de krachtige motor in combinatie met een zo licht mogelijke carrosserie. Standaard beschikt de Lupo GTI over een handgeschakelde zesversnellingsbak en lichtmetalen velgen, met banden in de sportieve maat 205/45 R 15.

De 205 km/h snelle Lupo GTI wordt aangedreven door een 1,6-liter zestienkleppenmotor. Deze viercilinder, die met een verstelbare inlaatnokkenas is uitgerust, levert een vermogen van 92 kW (125 pk). Ondanks dat enorme vermogen onderscheidt de motor zich door toonaangevende milieu-eigenschappen. Hij voldoet ruimschoots aan de strenge grenswaarden van de emissienorm Euro 4 en valt ook op door zijn lage brandstofverbruik; gemiddeld verbruikt hij slechts 7,3 liter per 100 kilometer.

Sportstoelen met speciaal design, een lederen stuurwiel en pedalen in aluminium-look geven de Lupo GTI een uitstraling als van een racewagen uit de in Duitsland bijzonder populaire Lupo Cup.

Op 28 november jongstleden werden op de Essen Motor Show 2002 de prijzen uitgereikt aan de winnaars in de verschillende categorieën.