Ministerie van Verkeer en Waterstaat

3 december 2002

Hoogwaterbestrijding onderdeel van internationale Maas- en Scheldeverdragen

Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag in Gent de nieuwe verdragen voor de Maas en de Schelde getekend, waarin zowel afspraken zijn gemaakt over waterkwaliteit als hoogwaterbestrijding. Nederland heeft lang aangedrongen op een gezamenlijke aanpak van beide onderwerpen. Het is voor het eerst dat nu ook afspraken zijn gemaakt over de waterkwantiteit.

De nieuwe verdragen betekenen dat via de internationale Scheldecommissie en de internationale Maascommissie een stroomgebiedbeheersplan kan worden gemaakt. Hierdoor zijn internationale afspraken over zowel waterkwaliteit als waterkwantiteit mogelijk. Het eerste onderwerp staat al sinds jaren op de internationale agenda, maar de hoog- en laagwaterbestrijding is voor Nederland van steeds groter belang. De Nederlandse rivieren krijgen immers steeds meer water te verwerken. Voor elk van de stroomgebieden komt er een internationaal stroomgebiedbeheersplan, zoals de Europese kaderrichtlijn Water dat ook voorschrijft. Hierdoor is het beter mogelijk om maatregelen voor milieu en veiligheid ook internationaal af te stemmen, zoals Nederland dat regelmatig heeft bepleit.

De nieuwe zogeheten kaderverdragen zijn ondertekend door de drie Belgische gewesten, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland. Ze bevatten geen concrete verplichtingen, maar vormen een goed samenwerkingsprotocol waarbinnen afspraken kunnen worden gemaakt. In dat verband hebben de verschillende overheden ook nadrukkelijk ruimte ingeruimd voor de deelname van niet-gouvernementele organisaties in het overleg.

Staatssecretaris Schultz van Haegen heeft tijdens de ondertekeningsceremonie aangedrongen om snel ook concrete afspraken te maken over het internationale waterbeheer in deze regio en riep MGOs op om daar actief aan deel te nemen. Het succes van deze verdragen hangt af van de concrete actieplannen die nu moeten worden gemaakt. Kritiek kan daarbij nuttig zijn, maar moet ons wel bereiken. En dat kan alleen als we gezamenlijk werken aan de uitwerking van deze verdragen. Nederland hoopt dat er binnen een jaar duidelijke actieplannen liggen.