LTO Nederland

Gezamenlijk perbericht van LTO Nederland en het ministerie van LNV

Principe-akkoord tussen overheid en LTO over oogstschadeverzekering

Woensdag 20 november 2002 - De overheid heeft met LTO Nederland een principe-akkoord bereikt over de ondersteuning door het Rijk bij de realisatie van een oogstschadeverzekering. De verzekering krijgt de vorm van een onderlinge waarborgmaatschappij (OWM). Uitgangspunt van de verzekering is een eigen risico van 25 procent van de te verzekeren schade. Daarboven vangt de OWM de schade op tot een bedrag van 50 miljoen euro. Het Rijk stelt zich garant voor de schade tussen de vijftig en de 100 miljoen euro (bij 100 procent deelname). De eerste jaren zal de premie voor de verzekering minimaal 2 promille gemiddeld van het verzekerde bedrag bedragen. Vanaf het vierde jaar moet de verzekering zichzelf geheel bedruipen. Het Rijk helpt de verzekering op gang door in de eerste drie jaar een lening tegen zachte voorwaarden beschikbaar te stellen als schades die zich voordoen niet kunnen worden betaald uit de tot dan opgebrachte premies. De omvang van die lening is maximaal vijftig procent van de door de OWM op te leggen naheffing.
Als de verzekering tot stand komt, zal deze ook onder een aantal voorwaarden vergoedingen uitkeren voor de dit jaar geleden schades. Het Rijk betaalt het daarvoor benodigde bedrag. Voorwaarden zijn onder meer dat de schades in augustus en september zijn vastgesteld door een beëdigd taxateur en dat ondernemers een vijfjarig contract met de OWM aangaan.

De verzekering zal oogstschade door overvloedige regenval dekken, vorst en droogte blijven buiten de dekking. Afgesproken is echter dat voor dergelijke schades LTO niet meer bij het ministerie van LNV aanklopt. Naast de oogstschaderegeling blijft vanzelfsprekend de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen en Grote Ongevallen bestaan voor rampen, zoals bijvoorbeeld dijkdoorbraken. Noodwaterberging valt buiten het bestek van deze regeling. De minister van LNV zal in overleg met de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën het principe-akkoord voorleggen aan het kabinet. Ook is uiteraard goedkeuring door de EU vereist.

Nadere informatie: Jack Luiten (tel. 070-3382721)

(Auteur: LTO Nederland en ministerie van LNV)