Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Conclusies gesprek IJsselmeerziekenhuizen

Hedenochtend heb ik in aanwezigheid van de Inspecteur Generaal een gesprek gehad met een delegatie van de IJsselmeerziekenhuizen. Aan het eind van dat gesprek heb ik de volgende conclusies getrokken.

1. Ik verzoek de IGZ na te gaan of de opnamestop voor de locatie Lelystad kan worden opgeheven. Uit het gesprek bleek dat in Lelystad naar alle waarschijnlijkheid aan de voorwaarden van het bevel zal kunnen worden voldaan.

2. De opnamestop voor de locatie Emmeloord blijft gehandhaafd. De voorwaarden van het bevel voor de opnamestop in Emmeloord blijven hierbij dan van kracht. Een belangrijke voorwaarde is het vertrouwen van medisch specialisten jegens Raad van Toezicht en Raad van Bestuur.

3. Ik zal met spoed nader laten onderzoeken of ontvlechting van de gefuseerde IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord een optie is. Voorwaarde voor eventuele ontvlechting is dat er een alternatieve fusiepartner aanwezig is. Een zelfstandig ziekenhuis in Emmeloord is voor mij noch voor de IGZ een nader te onderzoeken optie. De uitkomsten van dit onderzoek zullen donderdag 5 december a.s gereed moeten zijn, dit vanwege eventuele verlenging van het bevel.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus