Provincie Flevoland



Flevolanders wonen graag in kindvriendelijke omgeving

Om gegevens te verzamelen voor een provinciale woonvisie, heeft de provincie Flevoland uitgebreid onderzoek laten doen naar de woonwensen van Flevolanders. 1250 Flevolanders deden mee met het onderzoek, waarin zowel is gekeken naar de wensen voor de woning als de wensen voor de woonomgeving. Bij de uitkomsten van het onderzoek valt op dat veel mensen erg veel waarde hechten aan een kindvriendelijke woonomgeving en dat het zogenaamde voorname woonmilieu het minst populair is.

Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat 3 typen woonmilieus in Flevoland het meest populair zijn. De belangrijkste is een kindvriendelijk woonmilieu dat door eenderde van de bewoners wordt gevraagd. Een volgend woonmilieu wordt vooral gekenmerkt door rust, ruimte en privacy. Een kwart van de bewoners zoekt zon milieu. Voor ongeveer een zesde van de bewoners staat de aanwezigheid van uitgebreide voorzieningen voorop.

Dicht op elkaar gebouwde woningen, het ontbreken van
basisvoorzieningen (huisarts, supermarkt) en mogelijke overlast (bijvoorbeeld café in de buurt) worden door de meeste geënquêteerden aangemerkt als ongewenst.Uit het onderzoek komt naar voren dat Flevoland momenteel een prettige en veilige woonomgeving biedt voor gezinnen uit een brede middenklasse. Als men al wil verhuizen, dan bij voorkeur naar een nog kindvriendelijker omgeving.

Het voorname woonmilieu is het minst gewenst. Dat is ook niet zo vreemd, want hier gaat het om een milieu met ruime villas in een ruim opgezette wijk en dat is niet voor iedereen weggelegd. Wat dat betreft hebben de mensen die meededen aan het onderzoek met hun wensen rekening gehouden met de inhoud van hun portemonnee.
De provincie gaat de uitkomsten van het onderzoek gebruiken bij de ontwikkeling van een provinciale woonvisie. Daarvoor zullen de woonmilieus die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, worden gecombineerd met de indeling in woonmilieus die door de Rijksoverheid wordt gebruikt.

De deelnemers aan het onderzoek maakten door het inzenden van het enquêteformulier kans op een VVV-bon. Nu het onderzoek is afgerond, heeft de verloting van de VVV-bonnen plaatsgevonden. De winnaars zijn: dhr. A. Luykx uit Biddinghuizen, mw. Siebels uit Zeewolde en mw. Loijenga-Heijl uit Lelystad.